Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Zweedse regering lanceert omstreden milieutaks op vliegtickets

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 926 
|
 metrotime.be - 16-08-18 
me_vliegtuig_IMG_0717.jpg

De rood-groene Zweedse regering is van plan vanaf volgend jaar een taks in te voeren op vliegtuigtickets. Dat heeft viceminister van Financiën Per Bolund (Milieupartij) vandaag bevestigd. De taks zal 80 tot 430 kronen (8,40 tot 45 euro) per enkel ticket bedragen. De regering zegt de klimaateffecten van de luchtvaart te willen inperken en hoopt dat consumenten voor milieuvriendelijkere alternatieven zullen kiezen. De taks zal enkel gelden voor reizen vanuit Zweedse luchthavens en het bedrag is afhankelijk van de afstand. Voor een reis tussen Stockholm en Brussel gaat het om 8,40 euro.

De vliegtaks maakt volgens de regering deel uit van een groene taxshift: milieuvervuiling wordt zwaarder belast, arbeid wordt goedkoper. Bolund kondigde aan dat de eerste aanwerving voor bedrijven goedkoper wordt. De regering in Zweden heeft geen meerderheid meer, maar Bolund acht het hoogst onwaarschijnlijk dat de begroting zal worden afgekeurd.

De luchtvaartsector en de oppositie zijn erg kritisch. Ze vrezen dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchten naar buurlanden zullen verschuiven. Lagekostenmaatschappij Norwegian dreigde alvast een geplande verbinding met New York te schrappen, schrijft de krant SvD. Ook bestaat de vrees dat veel kleine regionale luchthavens in de problemen zullen komen.

Bekijk bericht op "metrotime.be - 16-08-18"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Goed begin. Hopelijk zal dit initiatief meer landen over de streep trekken. En vervolgens kan de milieutaks stapje voor stapje verhoogd worden, zodat de luchtvaartsector er meer belang bij krijgt om vliegen te verduurzamen.

Geplaatst door anoniem1

"Ze vrezen dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchten naar buurlanden zullen verschuiven"

Dit kan toch niet? Zweden heeft heel weinig overstappers,het is grotendeels binnenlandse vraag en buitenlanders die naar zweden gaan. Die gaan dan toch niet ineens eerst naar noorwegen rijden of in finland landen?
Vluchten verplaatsen is gewoon onmogelijk,minder vluchten zou wel kunnen als de vraag zou dalen.

Geplaatst door anoniem1

Het is alsof je belasting zou gaan heffen op aankomst trein in Utrecht centraal. Mensen die in Utrecht moeten zijn die gaan dan toch ook niet naar Amsterdam met de trein om dan van daaruit naar Utrecht te lopen. Het is echt zulk een grote onzin. Bij vliegen (en elke vorm van vervoer) is de locatie juist het aller belangrijkste,dat is uiteindelijk waar het om draait bij reizen. Je wil van A naar B,niet naar C ook niet als dat goedkoper is.

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Een tickettax gaat helaas niet op voor het vrachtvervoer.