Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Zorgen over heropening vliegveld De Peel: ‘Eerst ruimte bij Volkel onderzoeken’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 990 
|
 bd.nl - 19-09-2019 
Zorgen over heropening vliegveld De Peel: ‘Eerst ruimte bij Volkel onderzoeken’

Door Dennis Greijn

VOLKEL/ VREDEPEEL - De mogelijke heropening van vliegbasis De Peel in Vredepeel in 2021 stuit op verzet van Sint Anthonis en Boxmeer. Zij willen eerst onderzocht hebben of er wellicht nog ruimte is op onder meer vliegsbasis Volkel.

In afzonderlijke brieven aan het ministerie van Defensie uiten de twee gemeenten hun ernstige zorgen. Sint Anthonis trekt samen met de Peelgemeenten Helmond, Asten en Deurne aan de bel. In het Land van Cuijk liggen de dorpen Westerbeek, Overloon en Holthees het dichtst bij de te heropenen luchthaven op de provinciegrens van Brabant met Limburg.

De vier samenwerkende Peelgemeenten (waaronder Sint Anthonis) maken zich onder meer zorgen over de gevolgen voor het buitengebied, de mogelijkheden voor recreatie, de leefbaarheid van de kernen en de gezondheid van de inwoners. Ze willen meer onderzoek naar wat mogelijk is aan extra vliegverkeer op bestaande of gesloten vliegbases elders. Dat staat te lezen in hun ingediende zienswijze. De gemeenten willen weten welke tegemoetkoming er voor inwoners is voor 'deze toekomstige geluidsoverlast'. Ook omdat mogelijk soms 's nachts gevlogen wordt. Ook vragen ze zich af wat de gevolgen zijn voor beschermde natuur.

Defensie wil de in 2012 gesloten luchtmachtbasis uit 1954 weer openstellen. Omdat, aldus staatssecretaris Visser, het aantal militaire vliegactiviteiten groeit, nu er meer geld is voor oefenen en trainen. Ook speelt mee dat Nederland krap in 'de vliegruimte' zit na sluitingen van de bases Soesterberg, Twente en Valkenburg. Voor De Peel zijn jaarlijks 3600 vliegbewegingen berekend. Dit houdt in dat 3600 keer een straaljager opstijgt of landt.

De gemeente Boxmeer vindt dat inwoners wel erg kort de tijd hebben gehad bezwaar te maken, gelet op de zomervakantie. Tot en met afgelopen weekeinde konden burgers en instanties zienswijzen indienen. Ook Boxmeer vindt dat Defensie eerst moet onderzoeken of er nog ruimte is op bestaande militaire bases in onder meer Brabant, zoals Volkel vlak bij Mill.

Een milieueffectrapportage moet volgens Boxmeer in beeld brengen wat precies de gevolgen zijn voor welke dorpen en voor natuur, landbouw en woningbouw. De gemeente houdt voor haar inwoners nog een informatieavond over de voorgenomen heropening van de vliegbasis in haar achtertuin. ,,Deze staat eind oktober gepland. Een datum is er nog niet'', aldus een woordvoerster.

Van alle gemeenten rond de luchthaven gaat Venray het verst: de gemeente is tegen heropening, vanwege verwachte geluidsoverlast en vermindering van de luchtkwaliteit. De vliegbasis ligt deels op Venrays grondgebied en deels op grond van de gemeente Gemert-Bakel.

Bekijk bericht op "bd.nl - 19-09-2019"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Ze moeten binnenkort toch al die (extra) JSF's kwijt met 110 decibel geluidsbelasting per stuk. Dat wordt een groot feest. Lang leven Nederland.