Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Zorgen over banenverlies door vliegveld Lelystad

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 995 
|
 nieuweooststellingwerver.nl - 13-03-2019 
tb_leefomgeving_castricum_Korendijk.jpg

Havelte - Volgens tegenstanders van de uitbreiding Airport Lelystad is het extra vliegtuiglawaai rampzalig voor recreatiebedrijven in Drenthe, Overijssel, Gelderland en Friesland die zich profileren met stilte en natuur.

Er zouden zelfs duizenden banen en honderden miljoenen euro’s op de tocht staan. Dat bleek tijdens een bijeenkomst van de actiegroep Drenthe Blijft Stil in Havelte

De actiegroep bestaat uit bezorgde inwoners van Westerveld. De actiegroep snapt niet dat de provincie en het gemeentebestuur van Westerveld niet meer van zich laten horen. Voorzitter Marc Huiberts uit Uffelte zei de 100 aanwezigen dat vliegtuigen met remkleppen open en landingsgestel uit op 1.800 meter hoogte recht over Vledder en omliggende dorpen komen. Dit gaat dan volgens hem ten koste van Natura2000 gebieden èn de lokale economie.

De omstreden ‘wachtruimten’ boven de regio Steenwijk voor vliegtuigen op weg naar Lelystad Airport is in hoogte verplaatst, maar er zou volgens Huiberts toch weer een risico zijn op zo’n lage wachtbaan. Raadsleden van DSSW-STERK Westerveld en Progressief Westerveld zeiden toe opnieuw een poging te zullen wagen om het onderwerp in Westerveld op de raadsagenda te krijgen.

De minister wil de luchthaven in 2010 openen en wacht niet op een nieuwe herindeling van het luchtruim voor 2023. De provincies Gelderland en Overijssel en 15 Overijsselse gemeenten vinden dat de luchthaven pas open kan na die herindeling. De Friese gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en De Fryske Marren zijn het daar ook mee eens. ‘Het opstellen van Lelystad Airport nadat herinrichting van het Nederlands luchtruim is geregeld, geeft richting onze inwoners duidelijkheid.’

Bekijk bericht op "nieuweooststellingwerver.nl - 13-03-2019"

Reacties op dit bericht