Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Zorgen om kruisende banen Schiphol

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 773 
|
 De Telegraaf 
me_vliegtuig_IMG_0390.jpg

De kruisende Zwanenburg- en Kaagbaan van Schiphol geven piloten steeds meer reden tot zorg. Als een landend vliegtuig onverwacht een doorstart moet maken, kan het ‘op ramkoers’ komen met een opstijgend toestel.

Op 29 maart was daar sprake van met twee Boeings 737 van KLM en Transavia. De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt dit ‘ernstige incident’. Maar er waren die dag nog twee doorstarten op de Zwanenburgbaan, zo blijkt nu. Volgens Luchtverkeersleiding Nederland gaf de toren die instructie aan de piloten, omdat Schiphol had gemeld dat er iets op de baan lag. ,,Er was hierbij genoeg afstand met de vertrekkende vliegtuigen op de Kaagbaan”, aldus de woordvoerster. KLM bevestigt dat er bij een andere doorstart twee Boeings 777 van die maatschappij waren betrokken. De verkeersleiders en piloten grepen vervolgens adequaat in.

’Vrij bijzonder’


Dat gebeurde ook tijdens de ‘bijna-botsing’ later die dag, maar hier ontstond wel acuut een dreigende situatie. Volgens LVNL zijn er zo’n 350 keer per jaar ‘go-arounds’ van vliegtuigen, als er een probleem is tijdens de landing. ,,Dat zijn routineprocedures.” „Het is vrij bijzonder dat zo’n incident meerdere keren op een dag plaatsvindt. Het alarm gaat dan gelijk in cockpit en verkeerstoren af”, zegt Joost van Doesburg van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers.

Bekijk bericht op "De Telegraaf"

Reacties op dit bericht