Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Zorgen om dodelijke ultrafijnstof

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1297 
|
 telegraaf.nl 
me_vliegtuig_IMG_0706.jpg

Concentraties bij Schiphol veel hoger dan in grote steden

Door Paul Eldering


SCHIPHOL - De hoeveelheid ultrafijnstof rond Schiphol is zorgwekkend hoog. Vliegtuigen blijken bij start en landing tot 300.000 van deze zeer schadelijke nanodeeltjes per kubieke centimeter uit te stoten.

De ultrafijnstof rond Schiphol is gevaarlijker dan de fijnstof in het wegverkeer. ""Hoe kleiner de fijnstof, hoe makkelijker het je lichaam kan binnendringen"", zegt Ivo Stumpe van Milieudefensie.



Dat is in pieken vele malen meer dan in steden, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport aan staatssecretaris Mansveld. Voor het eerst zijn dit jaar nauwkeurige metingen verricht naar ultrafijnstof afkomstig van de luchtvaart. Bij vliegvelden kan die ’tientallen procenten’ bijdragen aan het totale vervuilingsniveau.

Ernstig
Voor mensen die vlak bij banen wonen, kan dat ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Longen, hart, bloedvaten en andere organen kunnen aangetast worden. Het RIVM adviseert de regering daar nader onderzoek naar te laten doen, omdat de exacte risico’s nog niet in beeld zijn gebracht.
Die hoge concentraties zijn volgens Ivo Stumpe van Milieudefensie ook gevaarlijker dan bijvoorbeeld van wegverkeer. „Hoe kleiner de fijnstof, hoe makkelijker het je lichaam kan binnendringen. Omwonenden van Schiphol kunnen gemiddeld een jaar minder lang leven.”

'Miljoen vrachtwagens'
Een startend vliegtuig stoot volgens hem per seconde een triljoen deeltjes uit. „Evenveel als een miljoen vrachtwagens op de snelweg. Op een zwaar belaste luchthaven als knooppunt Schiphol gebeurt dat elke paar minuten”, aldus Stumpe.
Als het vliegtuig voldoende hoogte heeft, vermindert het extra risico snel. Datzelfde geldt volgens het RIVM voor langere afstanden. Na vijftien kilometer is het effect nihil.
Gemeenten in de omgeving van Schiphol moeten bij de geplande woningbouw niet alleen met geluidsoverlast rekening houden, maar ook met ultrafijnstof is de aanbeveling. Wethouder Elzakalai (Haarlemmermeer) heeft berekend dat er tot 2040 in de regio 300.000 nieuwe huizen nodig zijn.

Het artikel in De Volkskrant, kunt u hier lezen....

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit deltametropool

OPVALLEND ?

Voor wetenschappelijke inzet bij de realisatie van een MEGAMETROPOOL (-bestuur!) heeft de gemeente Amsterdam maar liefst 54 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Dit gemeenschapsgeld gaat op aan een samenwerking tussen het Amerikaanse MIT institute met Schiphol Groep, Shell en enige Universiteiten en Hogescholen.

Laat nu dit befaamde MIT een niet mis te verstane waarschuwing te hebben gegeven over het ultrafijn stof rond grote luchthavens. Het elders op deze website gepubliceerde onderzoek was zo schokkend dat de Europese Commissie het een op een heeft overgenomen!

Hoe kan het nu dat de Staatssecretaris van I&M dit pertinent verzwijgt?

Of mag zij dit net als de geruchtmakende Prorail rapporten over miljarden tekort en financieel wanbeheer van het Kabinet niet aan ons parlement melden?

Wederom zal het vertrouwen in de politiek een deuk krijgen, met alle gevolgen van dien.