Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Zorgen in Land van Cuijk over extra herrie door komst F35 naar Volkel

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 1282 
|
 gelderlander.nl - 16-03-2022 
1280px-Aankomst_F-35_Leeuwarden-8.jpg
F35 boven Friesland
Credit: Defensie

VOLKEL/BOEKEL - De Boekelse CDA-fractie maakt zich zorgen over geluidsoverlast door de komst van de F-35 op vliegbasis Volkel komende zomer. Dat is aanleiding voor vragen aan het college. Ook in Land van Cuijk zijn hier al langer zorgen over.

In de raadscommissie Wonen en Werken deelde wethouder Marius Tielemans van Boekel deze week mee dat de luchtmacht nu officieel heeft toegegeven dat de F-35 meer geluid produceert dan de F16, waarmee nu vanaf de luchtmachtbasis vlak bij Mill wordt gevlogen. ,,Er komen er maximaal twintig en om de geluidsoverlast binnen de toegestane normen te houden, wordt het aantal avondvluchten straks gehalveerd”, aldus Tielemans.

Dat leidde tot ongerustheid, met name bij CDA-raadslid Harm de Bruin die het college vroeg wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld Vosdeel, een aan de noordkant van Boekel gelegen buurtschap, op enkele honderden meters van Volkel.

In een serie schriftelijke vragen wil De Bruin nu weten of het college op de hoogte is van een forse stijging van geluidsklachten op Leeuwarden sinds de komst van de F-35 daar. En ook van een forse toename van geluidsklachten sinds de F-35 voor het eerst in Volkel heeft geoefend. Het raadslid wil van B en W weten wat die gaan doen om de klachten in een vroeg stadium beheersbaar te houden. Is er bijvoorbeeld een actieplan?

De Peel
Ook vraagt hij zich af wat een eventuele openstelling van vliegbasis De Peel, niet ver van Overloon gelegen, voor Boekel gaat betekenen. Evenals gevolgen voor de woningbouw in gebieden nabij de vliegroutes van de F-35. ,,Defensie is een onontbeerlijke schakel in het bewaken van vrede en veiligheid. Juist nu zien we hoe belangrijk dat is. Bovendien is Defensie de grootste werkgever in de regio. Maar aan de andere kant krijgen we verontrustende signalen van inwoners die zich zorgen maken over de komst van de F-35 en de extra herrie die dat veroorzaakt”, aldus het raadslid.

Bekijk bericht op "gelderlander.nl - 16-03-2022"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

Die kloteherrie van de F35 zal Poetin een zorg zijn, en dankzij deze schoft krijgt Defensie vrij spel en zullen alle bezwaren terzijde worden geschoven.

Naast de ramp voor de Oekraïners hebben we er allemaal last van en draaien we er allemaal voor op. Honderden miljarden gaan verloren die nodig waren voor bestrijding van de komende klimaatramp. De enige die profiteren zijn de wapenfabrikanten en hun aandeelhouders.

Inmiddels pleit de Tweede Kamer voor verdere groei van Schiphol!

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Het zal me op dit moment een rotzorg zijn de F35 die herrie produceert. We hebben ze hard nodig om die gek in het oosten te stoppen, ook al dat geld en economisch verlies interesseert me niks, de mensenlevens die verloren gaan door die gek zijn oorlog, dat moet stoppen het is te verschrikkelijk voor woorden al die moordpartijen daar. Nee, die F35 is een noodzakelijk kwaad, helaas.