Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Zorgen GL (Amstelveen) over ultrafijnstof Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1174 
|
 dichtbij.nl/amstelland 
tb_vliegtuig_PH-BFY.jpg


Door de Dichtbijredactie (Amstelveen Dichtbij)

AMSTELVEEN - GroenLinks Amstelveen heeft opnieuw vragen aan B en W gesteld over de gezondheidsrisico's van het ultrafijnstof dat door Schiphol wordt veroorzaakt.

In een uitzending van Zembla vorige week bleek dat toezeggingen voor vervolgonderzoek naar ultrafijnstof door de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu nog niet zijn nagekomen. Volgens GroenLinks wordt er onvoldoende urgentie aan dit onderzoek toegekend.

In de uitzending spraken deskundigen hun zorgen uit over de effecten van ultrafijnstof op de gezondheid. Het vliegverkeer van Schiphol is volgens GroenLinks één van de grootste veroorzakers van dit ultrafijnstof en in woonwijken in Amsterdam en Amstelveen worden hoge concentraties gemeten. De staatssecretaris heeft nader onderzoek toegezegd en over de opzet zou in januari 2016 gerapporteerd worden. Maar dit is nog altijd niet gebeurd.

Ultrafijnstof bestaat uit zulke kleine deeltjes dat die via de longen in de bloedbaan terecht kunnen komen. Omdat nog veel onbekend is over de schade en de gevolgen hiervan, is volgens GroenLinks-raadslid Martin Kortekaas dringend vervolgonderzoek hiernaar nodig. 'Het is wel duidelijk dat ultrafijnstof gevolgen heeft voor de gezondheid. Inwoners van Amstelveen hebben recht om te weten wat de risico's van het vliegverkeer zijn.'

GroenLinks wil van wethouder Veeningen weten welke prioriteit het college geeft aan dit onderzoek en of de gemeente hierover bij Schiphol en in Den Haag aan de bel wil trekken. Kortekaas: 'Als uit onderzoek blijkt dat ultrafijnstof grote risico's voor de gezondheid veroorzaakt, dan kan Schiphol niet zomaar blijven groeien.'

Bekijk bericht op "dichtbij.nl/amstelland"

Reacties op dit bericht