Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Zonvakantie toeristen op de tocht

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 1176 
|
 De Telegraaf 
TUI_DSC_3271.JPG

Een half miljoen Nederlandse toeristen dreigt komende zomer gedupeerd te worden omdat er te weinig vluchten mogelijk zijn op Schiphol.

De drukte op Schiphol wordt met de dag nijpender. Vakantievliegers spannen een rechtszaak aan. Dat bleek gisteren in Haarlem, waar vakantievliegers Corendon, TUI en easyJet Schiphol voor de rechter slepen om 2700 onbenutte ’tijdslots’ voor vluchten afgelopen winter over te hevelen naar het drukke zomerseizoen. Dat wordt almaar krapper door de bereikte bovengrens.Die overheveling was altijd gebruikelijk, maar Schiphol weigert dat nu om de verwachte topdrukte beter in goede banen te kunnen leiden en niet over de wettelijke limiet van 500.000 vluchten te komen.

„Dat zou betekenen dat we vluchten moeten verplaatsen van Schiphol naar regionale luchthavens. Het probleem is dat Eindhoven ook vol zit en Rotterdam slechts een beperkte reserve heeft. Alleen Maastricht heeft nog genoeg ruimte”, zegt Corendon-baas Steven van der Heijden. De TUI-advocaat voorziet zelfs annuleringen van sommige vakantievluchten als Schiphol zijn verantwoordelijkheid niet neemt en de maximale capaciteit niet beschikbaar stelt. „Er wordt immers al maanden volop op die vluchten geboekt.”

MaatregelenVolgens Schiphol staan er deze zomer ruim 12.000 vluchten op de wachtlijst. „De luchthaven doet al het mogelijke om vliegmaatschappijen tegemoet te komen en toch de operatie in met name piekuren te laten slagen. We nemen extra maatregelen. Die 2700 winterslots erbij vinden we dit jaar niet wenselijk. Zo’n besluit mogen we nemen”, aldus Mr. Kleinhout, de advocaat van Schiphol.

De advocaten van de tegenpartij vinden dat ’disproportioneel, eenzijdig en onbevoegd.’ Zij eisen dat Schiphol die vluchten alsnog toewijst. Hun verwijt is ook dat de KLM-groep op Schiphol wordt voorgetrokken. Ellenlange wachtrijen voor reizigers liggen weer op de loer, daarom is Schiphol zeer voorzichtig. De rechtbank Haarlem doet op 5 april uitspraak.

Kleinhout concludeerde dat dit soort besluiten nooit goed zijn. „Sommigen zijn voor, anderen tegen. Het is de taak en het doel van de luchthaven om daarin knopen door te hakken. Een erg lastige keuze, maar nog eens 2700 zomerslots kunnen in 2018 onvoorspelbaar uitpakken. Dat willen we voor zijn. We moeten al plannen op de vierkante millimeter.”

Schiphol wil vooral de passagiersstromen zo goed mogelijk ’managen’. De vakantievliegers die het kort geding aanspanden, vinden dat laf en in tegenspraak met de voornaamste functie van de luchthaven, namelijk om vluchten te faciliteren. „Claims en negatieve publiciteit wil Schiphol kennelijk voorkomen, maar dat is niet ons probleem.”

Bekijk bericht op "De Telegraaf"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Laat die’dreigers’ eerst maar een accijns, btw en een vliegtaks betalen met die onverantwoordelijke grote mond van ze!
Beter nog is dat deze maatschappijen een proces aan de broek te krijgen wegens het aanmoedigen om het klimaat te vernietigen en daarmee moedertje Aarde te schaden!

Geplaatst door Frans uit Wapenveld

Volledig mee eens Michel!

Geplaatst door Frans uit Wapenveld

Volledig mee eens Michel! Vrijwel dagelijks vanaf december reclames op de tv om klanten is hun vliegtuigen te krijgen terwijl ze niet eens weten of dat allemaal wel kan (wetende dat Schiphol aan zijn taks zit) en dan nu jammeren.

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

@ Michel, mee eens.
Tui / Corendon, alle vakantie-stuntelaars hebben de situatie mede gecreëerd.
En dan zeiken over te weinig slots voor die planeetslopers.
Ze denken enkel aan geld, want een toestel dat vol geladen zit met menselijk vee, dat levert geld op. Het klimaat interesseert ze geen ene malle moer.
Dat er vele andere er ook nog eens dag en nacht in de herrie worden gestort, ook dat interesseert ze geen ene malle moer.


Geplaatst door Jaap uit Bussum

Een half miljoen Nederlandse toeristen dreigt komende zomer gedupeerd te worden ......... Die arme vakantiegangers toch. Nu moeten ze thuis blijven.

Geplaatst door anoniem uit Gouda Oost

Fijn met de trein!

Geplaatst door M uit U

Wie is er nu gedupeerd?!?! Die verwende landgenoten die in zo'n stinkvliegtuig naar een of ander ver warm land gaan omdat ze twee weken in Duitsland of Frankrijk niet spannend genoeg vinden? Of al die honderdduizenden die elke dag in de tyfusherrie zitten en niet van hun tuin kunnen genieten vanwege overbulderende vliegtuigen?

Ik moet inmiddels wel op vakantie gaan omdat ik anders 3 weken lang naar die kankerverwekkende herriebakken moeten luisteren......

Geplaatst door Jaap uit Bussum


Geplaatst door anoniem1

Overlast komt niet door de vraag naar vliegreizen uit Eigen land,dat is maar de helft van het Schiphol verkeer of zelfs nog minder. Overlast komt voornamelijk door de overstappers en de bijbehorende piektijden en landings methode met vectoren.
Het probleem in nederland zit aan de aanbod kant,niet aan de vraag kant. Veel nederlanders zouden er bijvoorbeeld geen enkel probleem mee hebben om 10-20 euro meer te betalen voor hun vakantie ticket als dat zou samengaan met het schrappen van nachtvluchten door vakantie vliegers. Maar vanaf de aanbod kant wil men dit niet doen.

Ook denk ik dat het weinig zin heeft om boos te worden op de nederlanders die vliegen (zelf 3 keer gevlogen in 40+ jaar),het zijn consumenten die gewoon kopen wat de markt aanbied. Ook is het weinig sympathiek wat de steun voor hen die kritisch zijn op vliegen niet echt bevordert. Ook al kan ik de boosheid goed begrijpen. Het westen is een op consumptie gerichte economie. De vraag is eigelijk oneindig. Als je dus iets wilt doen dan moet je dat aan de aanbod kant doen.

Geplaatst door M uit U

Mensen mogen best eens nadenken waar ze mee bezig zijn. Je hoeft niet voor een habbekrats naar een zonnig land te vliegen. Je hoeft niet meerdere keren per jaar te vliegen. Dat zijn allemaal keuzes. Ook voor de mensen die Schiphol alleen maar als overstapstation gebruiken: niemand dwingt hen om dat vliegtuig in te stappen, zeker niet als het voor vakantie is. Die bewustwording moet er komen. Vanuit de luchtvaart zelf zal er weinig veranderen zolang consumenten en/of politiek niks doen.

En dan nog...... hoe kun je iemand 'gedupeerd' noemen omdat-ie misschien geen ticket kan kopen voor zijn vakantie op de Canarische Eilanden..... Luxeproblemen.......

Geplaatst door anoniem uit Gouda Oost

Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen zijn gewoon bedrijven die geld willen verdienen. Daar zijn regels en handhavers nodig, anders loopt het uit de hand. Dat is allemaal geen nieuws.

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

De rechter heeft gesproken en niet in het voordeel van het klimaat. 2700 extra vluchten v€ zomer. Onbegrijpelijk .

Geplaatst door Henk Meijer uit Elburg /// woonde 4 jaar onder aanvliegrouteVan rechters (m/v) mag je wijsheid verwachten, maar in veel gevallen zijn dat ook maar lieden (m/v) die met hard studeren bereikt hebben dat ze rechter zijn geworden. Als je goed uit je hoofd kunt leren en veel discipline opbrengen, hoort een baan bij de rechterlijke macht tot je carrièremogelijkheden. Aan een brede maatschappelijke oriëntatie lijken veel van de snelle rechtenstudenten niet te zijn toegekomen. Wat hebben die mensen als wetenschappelijke basis voor het bestuderen van de dossiers en het doen van verantwoorde uitspraken, waarin ook rekening wordt gehouden met de context van het probleem. Hier gaat het om de leefomgeving als geheel, om het met vies water verder vullen van een volle emmer, niet om tegemoet te komen aan de eis van iemand die patat heeft besteld en het niet krijgt doordat er teveel klanten zijn, die ook nog eens heel ongeduldig zijn.
Het is werkelijk te gek voor woorden dat ons land kapot wordt gevlogen door een stel op geld beluste lieden.
Laat die vliegreizen cancelen; wie wil er nou medeplichtig zijn aan het verval van ons land?
Vraag het Mark Rutte.