Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Zelfstandigheid KLM aan zijden draad

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1255 
|
 telegraaf.nl 
me_vliegtuig_IMG_0475.jpg

Door Paul Eldering

BADHOEVEDORP - Het zelfstandig voortbestaan van KLM hangt aan een zijden draadje, als het KLM niet lukt snel in eigen huis orde op zaken te stellen. Dat blijkt uit interne mededelingen in kringen van directie en vakbonden.

KLM dreigt zelfbestuur binnen de Air France KLM Groep te verliezen als de bijna 3000 piloten niet instemmen met het bekritiseerde cao-akkoord dat vliegersbond VNV sloot met KLM, bevestigde het bestuur gisteren aan De Telegraaf.
De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers waarschuwt haar achterban dat het vandaag erop of eronder is. Vrijdagnacht is een cruciale cao-stemming in de KLM-ledenraad uitgesteld na verhitte discussies. De meningen over het complexe ‘inleverakkoord’ zijn verdeeld. Dinsdagmiddag komen de piloten weer bijeen om spijkers met koppen te slaan.

Pensioenleeftijd naar 58 jaar
Het gaat onder andere om bevriezing van salarissen, harder en productiever werken en een verhoging van de pensioenleeftijd van 56 naar 58 jaar. Er is binnen KLM groeiende vrees voor ’Franse toestanden’. Bij Air France liggen de piloten steeds dwars bij pogingen om kosten te verlagen.
„De autonomie van KLM staat op het spel. Als topman Pieter Elbers niet via nieuwe cao’s voor cockpit-, cabine- en grondpersoneel aanzienlijke besparingen realiseert, kan KLM haar recht op zelfbestuur ondanks eerdere toezeggingen toch kwijtraken. KLM heeft alleen recht van spreken in Parijs als we in Nederland sterk en gezond zijn”, aldus het VNV-bestuur.
Het onderschrijft de noodzaak om snelle hervormingen en bezuinigingen door te voeren bij KLM. „Er is veel spanning. Als het akkoord vandaag wordt afgeblazen of gewijzigd zou moeten worden, ontstaan vertragingen met ernstige consequenties.”

Frans keurslijf
Uitstel zal de slagkracht en de groeimogelijkheden van KLM binnen het concern volgens de VNV drastisch verminderen. „Dat gaat al op korte termijn spelen. Wij delen die zorg met de KLM-directie.”
Elbers wil in 2016 een efficiënte en afgeslankte ’KLM Nieuwe Stijl’ hebben opgetuigd die winstgevend is om in de Air France KLM-holding harde noten te kunnen kraken. Zo nodig om straks uit het verliesmakende Franse keurslijf te ontsnappen, laten ingewijden deze krant weten.

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Erwin von der Meer uit Castricum

M.i. een merkwaardige gedachten gang. Air France lukt het niet om piloten/cabine personeel tot lagere arbeidscondities te dwingen. Dit speelt al geruime tijd. Nu vreest KLM/VNV ineens voor drastisch ingrijpen van de holding Arirfrance/KLM. Het geduld zou op zijn. Vraag: van waar deze vrees voor ingrijpen als men de eigen Franse organisatie blijkbaar niet durft te trotseren. Doet mij denken aan bangmakerij van de eigen achterban door VNV . Pieter Elbers zal dit natuurlijk van harte ondersteunen. Dit laat onverlet dat men met zijn allen financieel een stap terug moet doen om te kunnen overleven. Een handicap daarbij is dat verwende kinderen zich moeilijk laten overtuigen.