Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Wordt het stikstofprobleem van Lelystad Airport weggepoetst?

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 550 
|
 omroepgelderland.nl 
stikstofdioxide
Stikstofdioxide
Credit: ChiralJon

APELDOORN - Stichting Red de Veluwe roept Tweede Kamerleden op niet in te stemmen met een wijziging van de stikstofwet dinsdag. De actiegroep is bang dat die wijziging de stikstofproblemen voor Lelystad Airport kan oplossen.
Voor de tegenstanders is één van de argumenten om de uitbreiding van het vliegveld in de polder tegen te houden een ontbrekende natuurvergunning. Net als veel agrarische bedrijven maakte Lelystad Airport gebruik van de 'PAS-regeling'. Daarmee konden bedrijven sinds 2015 uitbreiden als de hoeveelheid stikstof niet te veel omhoog ging. Het vliegveld maakte daar voor zijn uitbreiding ook gebruik van.

Angst voor generaal pardon
De Raad van State oordeelde in mei 2019 dat de PAS niet voldeed. Dat leidde tot problemen in de agrarische sector en bij de bouw van Lelystad Airport. Afgelopen donderdag sprak de Tweede Kamer over de stikstofwet van minister Schouten waarmee een deel van de problemen opgelost moet zijn.

Eén van die wijzigingen die is besproken, is een oplossing voor bedrijven die onder de oude regeling vielen. "Onze angst is dat Lelystad Airport onder zo'n generaal pardon word weggepoetst, zodat het vliegveld open mag. Daarmee wordt ons een juridisch argument ontnomen", zegt Robert Tieskens, één van de juristen van de stichting Red de Veluwe.

Duizenden Gelderlanders vrezen voor de gevolgen van Lelystad Airport. En dan met name voor het geluid van de vliegtuigen.

Bekijk bericht op "omroepgelderland.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door ir. B. van Marlen uit Uitgeest

Reken er maar op dat onze slinkse overheid en luchtvaartsector dit vliegveld gewoon gaan doordrukken. Het verzet zal worden gesmoord en u zit net als wij straks voor de rest van uw bestaan in de kloteherrie. Want: ‘de Nederlander wil toch wel graag blijven vliegen, dat is een recht!’ En een goede leefomgeving is dat niet.

Let op mijn woorden: de stikstofwet zal worden aangenomen.

Een voordeel is wel dat er wellicht meer mensen komen die in dit land schijtziek worden van de luchtvaart. Misschien wordt dan de kritische massa bereikt voor een werkelijk effectief en groot verzet.

Geplaatst door baard uit heiloo

Dat de agrarische sector in die Provincies dan met een groot probleem zit kan deze actiegroepen klaarblijkelijk niets schelen. Als zij maar geen last hebben van die paar vliegtuigen die hoog overvliegen!. In de overbevolkte Randstad zijn de waardes van stikstof , ultra fijnstof , CO2 , geluid etc. nu al véél hoger dan in de Provincies die zo tegen Lelystad zijn. Het wordt hoog tijd om dat een beetje recht te trekken en daarom moet Airport Lelystad zo gauw mogelijk open .
Ze vliegen daar toch al , en landen gewoon een stukje eerder !.
En dan kan de tweede kamer in al hun wijsheid misschien proberen de Randstad leefbaar te maken in plaats van zo hypocriet tégen Lelystad te zijn en teglijkertijd Schiphol te laten groeien naar 600000 vliegbewegingen , dit tegen alle gezondheids - en klimaatdoelen in !.

Geplaatst door Ed uit Oegstgeest

Dat zou een mooi voorbeeld zijn van hoe Carola Schouten (CU) haar eigen achterban in de bibble belt misleidt. Wellicht met grondstewardess Cora van Nieuwenhuizen in de rol van slang? We gaan het zien!

Geplaatst door Eveline uit Leiden

Beste baard uit heilo, gelooft u nou echt dat als er van Lelystad gevlogen gaat worden dat er dan minder van Schiphol gevlogen gaat worden. U denkt wel erg naief. Na de opening van Lelystad zal het aantal vluchten op Schiphol toch wel snel groeien en voor dat u het weet is het aantal vluchten van Lelystad ook verdubbeld. De tweede kamer heeft er helemaal geen belang bij om de randstad leefbaarder te maken. Zij hebben alleen baat bij meer inkomsten.

Geplaatst door baard uit heiloo

@ Eveline . Ik ben echt vóór een zo snel mogelijke opening van Lelystad . Laten ze daar maar een paar jaar groei opvangen !. En zo mogelijk ook in Rotterdam , Groningen , Twente , Eindhoven etc. Alles beter dan de huidige situatie ! . De Randstad ligt al genoeg onder vuur .
En nee , ik geloof niet in krimp . Dat gaat echt niet gebeuren .

Geplaatst door Eveline uit Leiden

Beste baard uit heilo, ik vind uw idee uitermate negatief en slecht voor heel Nederland. Uw heeft de strijd al opgegeven en de drammers hun zin gegeven. Ik denk dat we er nog steeds voor moeten gaan om het aantal vliegbewegingen omlaag te krijgen zonder al die andere andere vliegvelden. We moeten blijven doorvechten.

Geplaatst door baard uit heiloo

@ Eveline . Ik woon nu eenmaal niet in ,, heel Nederland ! . De vliegbewegingen zijn hier al wat minder dan gebruikelijk maar toch nog vele malen erger dan in de rest van Nederland .
De overlast verspreiden over meer vliegvelden is mijns inziens een prima middel om de weerstand tegen het vliegen te verhogen! .
Desondanks zal het vliegen snel weer toenemen en zullen jullie misschien evenwel getrakteerd worden op een tweede Kaagbaan .
Het ,, gaan ,, voor krimp vindt ik persoonlijk tijdverlies , hetzelfde als denken dat het wagenpark in Nederland gaat afnemen ! .
Om de KLM en Schiphol te laten bestaan zijn nou eenmaal héél veel vliegbewegingen nodig ,
zie b.v. de steun van wobke hoekstra en de reisadviezen van onze Rutte !!

Geplaatst door Hanne uit Arnhem

Beste mensen, ik heb steeds weer en meer het gevoel dat je door politici constant om de tuin wordt geleid en in het ootje wordt genomen. Het beleid in NL wat betreft natuur, milieu en alles wat daarmee samenhangt. Ik zou willen dat politici nou eens echt met mooie en eerlijke plannen kwamen en geloofwaardig zouden zijn. Nu geloof ik echt geen enkele politicus en ben bang dat dat geloof, die naïviteit ook nooit meer terugkomt. Ik ben ook maar een heel eenvoudig iemand en zal wel aan mij liggen. Maar ik word hier absoluut niet vrolijk en en ga mij maar terugtrekken in mijn eigen bubbel want niets schijnt nog te helpen tegen deze hypocrieten.