Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Woningen minder waard door Lelystad Airport? ‘Schadeclaim kansrijk’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1164 
|
 destentor.nl 
Lelystad_einde_hvs.jpg

Door Paolo Laconi

Honderden huiseigenaren hebben recht op een schadeloosstelling als hun woning in waarde daalt vanwege Lelystad Airport. Dat stelt de in Zwolle gevestigde Stichting Rechtsbehoud. Wiebe Lenstra, jurist achter het initiatief: ,,Woon je in de buurt van Lelystad Airport, dan heb je een grote kans op schadevergoeding.”

Hij is een door de wol geverfde jurist én hij woont, in Zwolle-Noord, straks pal onder een laagvliegroute van Lelystad Airport. Voor Wiebe Lenstra (70) was het volkomen logisch om met die twee feiten iets te doen. Dus komt hij nu met een checklist waarmee inwoners kunnen bepalen of ze in aanmerking komen voor een schadevergoeding.

,,Wie straks ernstige overlast heeft van het lawaai van Lelystad-vliegtuigen heeft het wettelijke recht op schadevergoeding”, zegt Lenstra. ,,Veel huiseigenaren blijken daarvoor in aanmerking te komen. Zij kunnen claims indienen bij de overheid om een deel van de waardevermindering van hun huis te compenseren. Zeker als je in de driehoek Lelystad-Oost-Swifterbant - Dronten-West woont, moet dat normaal gesproken lukken.”

Claim
In het zestien pagina’s tellende document doet Lenstra minutieus uit de doeken welke juridische wetten en regels er gelden. Aan de hand daarvan kunnen inwoners zélf toetsen of ze in aanmerking komen voor compensatie. ,,Is de conclusie: ‘ja, ik maak kans’, dan volgt een stappenplan hoe je zo’n aanvraag bij het ministerie moet indienen.”

Voor een succesvolle claim is het noodzakelijk dat de waardevermindering van de woning ook zwart op wit op papier staat, getaxeerd door een officiële registermakelaar. ,,Als je zomaar wat roept, maak je geen kans”, zegt Lenstra. ,,Maar toont een officiële taxatie aan dat je huis in waarde is gekelderd vanwege de voortdurende overlast van vliegtuigen, dan sta je veel sterker."

Nadeelcompensatie
De Zwolse advocaat-jurist Wiebe Lenstra gaat met de Stichting Rechtsbehoud inwoners helpen van wie de woningwaarde daalt als gevolg van Lelystad Airport.
De Zwolse jurist maakt in zijn checklist gebruik van de ‘beleidsregel nadeelcompensatie’ van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Lijden inwoners door een infrastructureel project - zoals de opening van een nieuwe luchthaven - schade, dan kunnen ze dat via deze weg compenseren. Zo’n claim wordt beoordeeld door een commissie die het ministerie adviseert. Uiteindelijk is het aan de minister om te bepalen of er compensatie wordt uitgekeerd - of niet.

Een abc’tje is dat zeker niet, zegt advocaat Wiert Leistra, deskundige op het gebied van nadeelcompensatie. ,,Natuurlijk maak je een kans, die regeling is er niet voor niets. Maar als de makelaar zegt dat je huis nu tienduizend euro minder waard is omdat er een vliegtuig overkomt, moeten mensen niet denken dat ze het verschil wel even vergoed krijgen. Het gaat bij deze regeling altijd over compensatie van je nadeel. In de praktijk is dat vaak maar een gedeelte.”

Moeilijk
Daarbij maakt het een groot verschil of iemand al decennia op dezelfde plek woont of daar pas recent is komen wonen. Leistra: ,,Heeft iemand vijf jaar geleden een huis gekocht in de omgeving van Lelystad Airport, dan zegt het ministerie: ‘ho even, u had kunnen weten dat er plannen lagen om hier een luchthaven te openen’. Dan wordt het een moeilijk verhaal.”

Cruciaal is dus dat huiseigenaren kunnen bewijzen dat - door toedoen van Lelystad Airport - hun woning in waarde is gekelderd. En dat is een ingewikkelde opgave, zegt registermakelaar en taxateur Jurgen Woltjer. Hij is eigenaar van Woltjer Makelaardij in Dronten en kent de Flevolandse woningmarkt goed. ,,Natuurlijk is Lelystad Airport een item onder makelaars in deze regio. Maar er valt op dit moment eerlijk gezegd niets zinnigs te zeggen over de invloed van het vliegveld op de woningprijzen. Er zijn ook mensen die er van overtuigd zijn dat de woningwaarde juist groeit. Omdat de luchthaven werkgelegenheid aantrekt en de Flevolandse economie versterkt.”

Genoegen
Jurist Wiebe Lenstra uit Zwolle geeft direct toe dat aan een schadeclaim veel haken en ogen zitten. Garanties geven kan hij niet. Toch heeft hij er vertrouwen in dat honderden bewoners kansrijk zijn. Doet hij het niet alleen voor het geld? Zijn checklist kost immers 25 euro. ,,Natuurlijk willen we er iets mee verdienen, maar dat is meer een kleine vergoeding. Ik woon straks zelf onder een laagvliegroute en ga overlast krijgen. Ik doe dit daarom met een zeker genoegen en zal straks ook zelf een schadeclaim indienen bij het ministerie.”

Eigen Huis: 'Claim heeft nu nog geen zin'

Vereniging Eigen Huis adviseert woningeigenaren bij Lelystad Airport niet op voorhand om schadeclaims in te dienen. ,,Dat heeft helemaal geen zin”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. ,,We kunnen nu niet inschatten of de opening van Lelystad Airport een waardedrukkend effect zal hebben." Mochten huiseigenaren bij Lelystad wél kunnen aantonen dat ze waardederving hebben, dan staan ze volgens De la Porte ‘redelijk sterk’ in het halen van nadeelcompensatie.

Inwoners van de Veluwe of het Vechtdal, die pal onder een laagvliegroute wonen, maken volgens advocaat Wiert Leistra geen kans op compensatie. Omdat de laagvliegroute tijdelijk is. ,,Het moet permanente waardevermindering betreffen”, aldus Leistra.

Bekijk bericht op "destentor.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Jammer dat zoiets niet kan als de overlast in de loop der jaren geleidelijk is toegenomen.

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Nederland weer op zijn smalst hoor, dan gaat het over de woningwaarde en met een kleine compensatie is dus alles oke? En dan nota bene Lelystad waar de woningwaarde al 40 jaar niets doet. Het maakt me geen zak uit wat een of andere dwaas nu voor mijn woning over heeft, ik hoop zo min mogelijk want over de waarde betaal ik alleen maar forfait en ozb. Ik wil alleen niet in toenemende mate vergiftigd worden, bestookt met herrie en ook wil ik niet mee betalen aan de vele miljarden luchtvaartsubsidie. Doe daar iets aan ipv te zeiken over de woningwaarde, dan komt die namelijk ook vanzelf wel goed hoor.