Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Woningbouw bij vliegveld Hilversum voor Raad van State

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1456 
|
 dichtbij.nl Editie 'Gooi 
me_vliegtuig_IMG_0449.jpg

Door de Dichtbijredactie (Gooi en Eembode)

HILVERSUM - Het college van de gemeente Wijdemeren moet bij de provincie het zogenoemde luchthavenbesluit voor vliegveld Hilversum aanvechten. Dat is volgens de Raad van State de beste kans om woningbouw naast het vliegveld te realiseren.

Wijdemeren maakte maandag bij de Raad bezwaar tegen het bestemmingsplan voor het vliegveld dat door de gemeenteraad van Hilversum is vastgesteld. Maar dat bezwaar heeft volgens de Raad niet zoveel zin als niet eerst het luchthavenbesluit wordt aangepast.

Het al jaren durende geschil tussen de gemeenten Wijdemeren en Hilversum draait om de verharding van de startbaan. Een verharde startbaan kan korter zijn dan de huidige grasbaan en vliegtuigjes kunnen dan ook sneller opstijgen. De lawaaizone rond de baan wordt dan kleiner.

Lawaai
Daardoor kunnen er meer woningen worden gebouwd. En dat is wat Wijdemeren wil. Met een verharde startbaan kunnen alle 600 geplande woningen in het plan Ter Sype worden gerealiseerd. Maar zonder baanverharding zijn dat er slechts 160. Teveel lawaai zorgt ervoor dat de resterende 440 woningen niet mogen worden gebouwd.

Niet waar
Het college van Wijdemeren zegt niet te begrijpen waarom de gemeenteraad van Hilversum met het bestemmingsplan een verbod op baanverharding heeft vastgelegd. De reden daarvoor zou zijn dat woningen in Hilversum meer lawaai te verduren krijgen. Maar dat is volgens Wijdemeren niet waar. Onderzoek heeft juist aangetoond dat bij baanverharding ook in Hilversum nauwelijks meer woningen in de lawaaizone zullen liggen.

Een woordvoerster van Hilversum stelde bij de Raad dat de gemeenteraad nu eenmaal tegen baanverharding is. En de gemeenteraad beslist. Ook al ging een eerder college van Hilversum nog wel onder voorwaarden akkoord met baanverharding.

Uitspraak
In het provinciale luchthavenbesluit is ook geen baanverharding toegestaan. Daarom moet Wijdemeren eerst dit besluit aanvechten om nog kans te maken op uitvoering van zijn hele woningbouwplan. Wijdemeren moet nog beslissen of het luchthavenbesluit wordt aangevochten. Intussen doet de Raad over zes weken uitspraak over het bestemmingsplan.

Bekijk bericht op "dichtbij.nl Editie 'Gooi"

Reacties op dit bericht