Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Woede over compensatieregeling Schipholherrie: maar 4604 huishoudens kregen uitnodiging

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 1214 
|
 noordhollandsdagblad.nl 
HvS_Logo-rijksoverheid-instrastructuur-en-Waterstaat.png

Door Annet van Aarsen

De kersverse compensatieregeling van minister Harbers voor vliegoverlast in de buurt van Schiphol leidt tot grote verontwaardiging. Slechts 4.604 huishoudens hebben een brief gekregen dat ze recht hebben op een schadevergoeding.
,,Er zijn veel meer mensen die continu in de herrie en vervuiling zitten”, zegt onder andere Schipholwatch. Deze organisatie roept omwonenden op om massaal naar vier informatiebijeenkomsten te komen, die het ministerie volgende week in Aalsmeerderbrug, Uithoorn en Amstelveen heeft georganiseerd over de compensatieregeling. Juist ook mensen die volgens het ministerie geen recht hebben op compensatie.

Papieren werkelijkheid
„Dit is weer zo’n papieren werkelijkheid”, zegt Alfred Blokhuizen van Schipholwatch. Zo’n 4.600 gezinnen in Uithoorn, Haarlemmermeer, Amstelveen en Aalsmeer hebben een brief van de minister van Infrastructuur en Waterstaat gekregen met uitnodiging om zich aan te melden voor de compensatieregeling. „In de periode 1 november 2017 tot en met 31 oktober 2019 is een grenswaarde bij een handhavingspunt in de buurt van uw woning overschreden”, schrijft Harbers.

„Heeft u geen brief ontvangen, dan is de overheid niet van plan u te compenseren voor de vliegtuigoverlast”, schrijft Schipholwatch. „Zo kan het gebeuren dat bewoners van Amstelveen-Noord, Amsterdam-Buitenveldert of Zwanenburg geen rooie cent krijgen, terwijl zij te maken hebben met vliegtuigen die in veel gevallen op krap honderd meter hoogte over hun daken scheren.’’

Schipholwatch wijst op een bizar fenomeen: dat duizenden bewoners met lege handen staan, terwijl ze worden blootgesteld aan meer herrie dan de 4.600 gezinnen die zich bij het ministerie mogen melden.

Ze wonen in de buurt van een handhavingspunt met een hogere maximumwaarde dan de meetpunten waarvoor de compensatieregeling is opgetuigd. Daardoor waren er op papier geen overschrijdingen. ,,Een bureaucratische grens die geen enkel recht doet aan de ellende van al deze gezinnen.’’

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat ook omwonenden die geen brief hebben gekregen, de informatiebijeenkomsten kunnen bezoeken. ,,Als mensen zich van tevoren aanmelden voor een van de informatieavonden, worden ze toegelaten.’’

Aanmelden kan hier.

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem1 uit nederland

Ik denk dat dit puur een juridisch verhaal is. Misschien dat men dit aanbod doet om rechtzaken te vermijden.

De compensatie is niet voor de overlast zelf. De compensatie is voor het overschreiden van de handhavings punten. Hoe het juridisch zit weet ik niet maar ik vermoed dat het neerkomt op het volgende.

De overheid/schiphol heeft zich niet aan de wet gehouden en dat heeft de omwonenden nadeel opgeleverd. De compensatie is alleen voor die omwonenden die geraakt zijn door het niet aan de wet houden.
En zo kom je uit bij individuele handhavings punten die overschreden zijn. Die op zich geen directe 1 op 1 relatie hebben met de totale ervaren overlast.

Hier kan ik eigenlijk niet boos om worden,het enige waar ik mij druk om zou maken indien ik hiervoor in aanmerking zou komen is de hoogte van de geboden compensatie.