Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Winsemius: Te veel heilige huisjes in klimaatplannen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 962 
|
 Trouw - 10-10-2018 
Frituurvet_HvS.JPG

Door Esther Bijlo

Oud-minister van milieu Pieter Winsemius is nog niet onder de indruk van 'het groenste kabinet ooit'.

De Nederlandse aanpak van klimaatverandering schiet tekort. De doelen zijn nog te vaag, belangrijke sectoren als de landbouw en het vliegverkeer blijven buiten schot en het praten aan de 'klimaattafels' levert te weinig op.

Dat constateert Pieter Winsemius, voormalig minister van milieu voor de VVD en in 2009 de eerste winnaar van de Trouw Duurzame 100. Hij schreef op verzoek van deze krant een essay over de vorderingen van het natuur- en klimaatbeleid in de afgelopen negen jaar. Vanavond is de bekendmaking van de tiende Duurzame 100, in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Winsemius is nog niet onder de indruk van 'het groenste kabinet ooit'. De Klimaatwet heeft 'gammele doelen' die te ver weg liggen en Nederland bevindt zich nog altijd in de achterhoede van de Europese Unie als het om duurzaamheid gaat. Er zijn te veel 'heilige huisjes', zoals rekeningrijden en de uitbreiding van Schiphol, die ontzien worden.

De oud-bewindsman constateerde negen jaar geleden al dat Nederland 'kwajongensachtiger' te werk zou moeten gaan. Stel de doelen ambitieuzer, zei Winsemius destijds in een interview met deze krant. Dat mag van een rijk land als Nederland verwacht worden. Maar de Nederlandse polder is nog steeds erg voorzichtig. Effectieve oplossingen zijn al snel 'te spannend', ziet Winsemius.

Bij het Haagse overleg aan de 'klimaattafels' zet Winsemius grote vraagtekens. "Mogen we werkelijk verwachten dat dezelfde organisaties - en veelal dezelfde mensen - die elkaar al tien jaar in een houdgreep hebben aan de vergadertafels, nu ineens doorbraken gaan maken?" Nee dus. "Het meest dodelijke voor elke vernieuwing is immers het zogenoemde meestribbelen van beroepsvergaderaars. Met meestribbelaars kun je helemaal niks. Ze zijn het immers met je eens, ze doen alleen niks."

Toch is Winsemius niet pessimistisch. Hij heeft gezien dat grote milieuproblemen oplosbaar zijn. De kwaliteit van het oppervlaktewater is sterk verbeterd, de zure regen is verdwenen en 'alleen nog een paar Kaninefaten' erkennen nog niet het belang van klimaatverandering. Dat de planbureaus de klimaatplannen nog niet kunnen doorberekenen omdat ze nog te vaag zijn, ergert Winsemius, maar het goede nieuws is: het doel, 49 procent minder CO2-uitstoot in 2030, is haalbaar.

Met zijn kritische blik op het kabinet-Rutte III heeft Winsemius de lezers van deze krant aan zijn zijde. In een onderzoek onder ruim duizend abonnees naar hun kijk op duurzaamheid, blijkt dat bijna twee derde geen vertrouwen heeft in het klimaatbeleid van dit kabinet. Er wordt te veel gepraat en te weinig gedaan, is het oordeel.

Zelf vinden de lezers zich behoorlijk duurzaam, hoewel ze ook worstelen met dat begrip en wat het precies inhoudt. Ze zijn in ieder geval wel bereid bij te dragen aan een duurzamer samenleving en juichen ingrijpen van de overheid toe. Ze willen flink wat meer betalen voor echt duurzame producten, zijn voorstander van een CO2-opslag op vliegtickets en vinden dat er snel statiegeld moet komen op kleine flesjes en blikjes.Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Intussen wordt er stevig doorgewerkt aan de nieuwe A-pier op Schiphol zodat ze straks probleemloos over de 500000 vluchten kunnen gaan. Men zit dus niet stil, maar doet het verkeerde! Voor de vorm wordt een brede maatschappelijke inspraak opgezet, maar de uitkomst laat zich raden.