Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Wilsum heeft schoon genoeg van het gedoe rond Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 682 
|
 rtvoost.nl - 22-11-2018 
tb_vliegtuig_060423_9028.jpg

Door Oscar Siep

In het dorp Wilsum zijn ze er wel klaar mee. Nu akoestisch experts hebben aangetoond dat het ministerie van Infrastructuur in de discussie over laagvliegroutes opnieuw gebruik maakt van ondeugdelijke rapporten, is de maat in Wilsum langzamerhand vol.

"Ik verwacht van een overheid de waarheid en niets minder dan de waarheid. Ze zijn door ons gekozen en laat ze dan ook naar waarheid handelen", roept getogen Wilsummer Bert Doorneweert. "Lelystad gaat lekker open, dus lekker puh. Dat is het gevoel dat je bekruipt", zegt Steffen Hofstra, voorzitter Dorpsbelangen.

Meest gedupeerde dorp

Van alle dorpen en steden in Noordoost-Nederland is Wilsum het meest gedupeerd als straks gebruik gemaakt gaat worden van laagvliegroutes naar Lelystad Airport. Vliegtuigen komen dan recht over het dorp op een vlieghoogte van 900 meter. Nu blijkt dat het geluid van de Belevingsvlucht op de grond twee tot drie keer zo hard wordt ervaren, hebben steeds meer inwoners de behoefte op de barricade te klimmen.

Zwanenburgbaan

"Ik heb een enorm bedonderd gevoel in m'n lijf", zegt Doorneweert. "Dit kunnen we natuurlijk niet over ons kant laten gaan", claimt Hofstra. "Dat kan natuurlijk niet, je kunt het hier niemand wijs maken dat dat moet. Als het zo doorgaat wonen we over een paar jaar aan de Zwanenburgbaan."

Gisteravond meldde het tv-programma Nieuwsuur dat uit metingen blijkt dat vliegtuigen op de laagvliegroutes naar Lelystad 2 tot 3 keer meer geluid produceren dan door het ministerie wordt beweerd. Akoestisch experts hebben aangetoond dat de rapporten waarop de minister haar beleid baseert, opnieuw onjuistheden bevatten en ongefundeerd zijn.

Trouw aan gezag

Wilsum is van oudsher een gelovig dorp waar men trouw is aan het gezag, de overheid, die hoog aangeschreven staat. Hofstra en Doorneweert zeggen dat daarvan echter steeds minder over blijft. Volgens Doorneweert is vooral de jonge generatie het intussen aardig zat. "Denk je dat die het pikken als op een oneerlijke manier wordt doorgedrukt dat wij hier straks continu in de herrie zitten?"

Vertrouwen

"De minister claimde bij haar aantreden topprioriteit te stellen in het herstellen van het vertrouwen. Het tegenovergestelde gebeurt. Het is een patroon, keer op keer. Niet een rapport, niet twee rapporten, overal wordt geshopt. Alles wat de minister goed uitkomt wordt gehanteerd en de rest negeert of bagatelliseert ze. En als wij daar dan de vinger bij leggen, dan verandert er niks. Iedereen begrijpt dat dit zo niet veel langer kan door gaan, stop er dan mee!" Het is duidelijk dat voor de voorzitter van Dorpsbelangen Wilsum, het einde intussen is bereikt.

Kamerleden

"Het ergste is dat de Kamerleden niet goed worden geïnformeerd. Maar zij moeten straks wel een belangrijk besluit nemen. Dat vind ik nog het meest kwalijke van alles. Want als Lelystad Airport eenmaal open is, geloof mij maar, dan gaat het vliegveld echt niet meer op slot."

Bekijk bericht op "rtvoost.nl - 22-11-2018"

Reacties op dit bericht