Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Wie veel fijnstof inademt, loopt meer kans op een hartaanval

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 1332 
|
 Welingelichte Kringen 
hv_vliegtuig_0296.jpeg

Wie in een drukke buurt woont of vlakbij Schiphol, weet dat hoge concentraties uitlaatgassen stinken. En dat fijnstof inademen vast niet gezond is. Wat het precies doet met onze gezondheid is nu pas bekend: Luchtvervuiling leidt bij langdurige blootstelling tot aderverkalking en daardoor tot hartaanvallen.
Dit hebben Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Washington ontdekt. Hun onderzoek duurde maar liefst 10 jaar, veel langer dan alle eerdere studies. Voor het onderzoek moesten grofweg 7.000 Amerikaanse proefpersonen tussen de 48 en 84 regelmatig een CT-scan ondergaan.
Bij mensen die in vervuilde regio’s wonen bleek de afzetting van kalk in de hartslagaders 20% sneller te gaan. Hoofdonderzoeker Joel Kaufman: ‘De studie biedt cruciale informatie over de invloed van luchtvervuiling op het belangrijkste biologische proces dat leidt tot hartziekten. Het bewijs toont aan dat de wereldwijde inspanningen om de blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen te verminderen, noodzakelijk zijn’.

Bekijk bericht op "Welingelichte Kringen"

Reacties op dit bericht