Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Wethouder na ultimatum bewonersgroep: “Schiphol is veel meer dan geluidshinder”

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 1056 
|
 NH nieuws 
HvS_Stop_Luchtvaartgroei_(2).JPG

Wethouder Jurgen Nobel (VVD) van Luchthavenzaken in de gemeente Haarlemmermeer vindt dat bewonersgroep RBV voorbij gaat aan het economisch belang van Schiphol. De bewoners hebben demissionair minister Visser van Infrastructuur een ultimatum gegeven om de vliegtuighinder 'drastisch te verminderen', anders stappen ze naar de rechter. Volgens Nobel zet de groep de verhoudingen onnodig onder spanning.

Demissionair minister Barbara Visser heeft het Infrastructuur-stokje nog maar net van Cora van Nieuwenhuizen overgenomen, haar eerste ultimatum heeft ze al aan haar broek hangen. Bewonersgroep Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) geeft haar zes weken om met een plan te komen om het geluid rondom Schiphol terug te brengen tot een adviesnorm van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Doet ze dat niet, dan stapt de groep naar de rechter.

Wethouder Nobel verwacht niet dat de groep veel kans maakt bij een rechtszaak. De WHO-norm is namelijk een advies. Om gezondheidsklachten van omwonenden te voorkomen, zou maximaal 45 decibel aan vliegtuiggeluid acceptabel zijn. Ter vergelijking: 50 decibel staat gelijk aan een auto die voorbij rijdt of een koelkast die aanslaat.

Economisch belang


"Dat lijkt me heel erg ingewikkeld", zegt Nobel tegen NH Nieuws. "Minder hinder onderschrijf ik wel, maar zover als zij willen gaan met een rechtszaak, dat lijkt me niet verstandig. Het zet de boel onnodig onder spanning."

De Haarlemmermeerse wethouder vindt dat RBV voorbij gaat aan het economisch belang van Schiphol. "Een luchthaven is veel meer dan geluidshinder. De afgelopen coronaperiode hebben we gezien dat onze economie met 18 procent gekelderd is. Dat zijn ontzettend veel banen."

Volgens Jan Boomhouwer van RBV gaat het om een afweging tussen economisch belang en de volksgezondheid: "Als het betekent dat werkgelegenheid op Schiphol vermindert; hier in deze regio is een enorme krapte op de arbeidsmarkt. Een verandering van werk is ook geen onmogelijke opdracht."

Werkgelegenheid


"Dat lijkt mij een ietwat gemakkelijke conclusie", reageert Nobel. "Als je kijkt hoeveel mensen op de luchthaven werken, van praktisch opgeleid tot hoger opgeleid. Het is ongelofelijk belangrijk voor onze economie, dat blijkt ook uit diverse rapporten. (...) Als Schiphol kleiner wordt, heeft dat grote gevolgen voor onze werkgelegenheid."

'Kabinet wil hinder terugdringen'


Een woordvoerder van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat laat weten dat ook het demissionaire kabinet de geluidshinder voor omwonenden wil terugdringen, ook al vindt het kabinet dat de luchtvaart Nederland veel goeds brengt. "Tegelijk heeft het kabinet ook oog voor hinder als gevolg van luchtvaart voor omwonenden. Daarom staat in de luchtvaartnota 2020-2050 dat Schiphol eerst de geluidshinder moet verminderen. Er kan pas sprake zijn van groei als de geluidshinder is afgenomen."

Het besluit over groei van Schiphol wordt voorlopig nog niet genomen. Daar moet een mogelijk nieuw kabinet zich over buigen. De woordvoerder laat weten dat het ministerie met alle betrokkenen in gesprek blijft.

Bekijk bericht op "NH nieuws"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Pepijn uit Nederhorst den Berg

Lekker kort door de bocht die Jurgen Nobel. Gelukkig wordt hij niet gehinderd door het hebben van een visie of enige vorm van onafhankelijke kennis van zaken. Dat wordt een mooi baantje bij de Schiphol groep!

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

schiphol is veel meer dan geluidshinder, stelt deze j nobel. Dat klopt nobel je vergeet de uitstoot van allerlei klimaatslopende gassen, je vergeet de uitstoot van fijnstof, je vergeet de ziekmakende .
Deze nobel is het prototype van een eigenwijze alles beter wetende bestuurder die maar niet wil inzien wat dat schiphol aanricht.

Laten we ervoor zorgen dat ook deze beerput open gaat en als dat met een rechtszaak moet omdat bestuurders wegkijken of listen verzinnen en berekeningen uitvoeren die niet in orde zijn.

Net zo als die staalfabriek hier zal ook schiphol aan de beurt zijn om zich te verantwoorden voor deze klimaat, levens en omgeving slopende tak van industrie.
Het is geen 5 voor 12 meer, het is inmiddels 5 over 12!

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Vergat : kerosinedampen te vermelden.

Geplaatst door Mirjam uit Lelystad

De bewonersgroep RBV hoeft niet stil te staan bij het economisch belang van Schiphol, zij bemoeien zich met leefbaarheid en hoe de overlast van Schiphol dat om zeep helpt. Schiphol gaat structureel voorbij aan het ongekende leed dat ze berokkenen bij omwonenden in een wijde omtrek, maar daar hoor je wethouder Jurgen Nobel (VVD) niet over. Want ja, hij dient de belangen van Schiphol en andere commerciële bedrijven en niet het belang van de burger.
Misschien iets om bij stil te staan bij de eerstvolgende verkiezingen en te beseffen dat de VVD, CDA en PvdA de grootste lobbyisten zijn van Schiphol/KLM.

Geplaatst door anoniem uit Aalsmeer

Jurgen Nobel is een ordinaire Schiphollobbyist. Niet serieus nemen, deze man.

Geplaatst door Jos uit Amsterdam

Juist vanwege de economie zou Schiphol moeten krimpen. Met subsidies en vele belastingvoordelen doet Schiphol een aanslag op de schaarse woonruimte, de schaarse arbeidsmarkt, het leefklimaat, de planeet en de overheidsfinanciën. Kan mijn herinneren dat Jurgen Nobel tijdens een radiouitzending al eens de oren werd gewassen door een Nijenrode econoom toen Nobel weer eens oreerde over het belang van een groot Schiphol. Dit soort politici zijn gevoelig voor de lobby van enkele grote bedrijven ten koste van de burger en de economie in het algemeen

Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

Het ec. doel van Schiphol is niet nog meer werk, maar goede verbinding van NL tbv thuismarktpassagiers. (Luchtvaartnota) Indien nodig kunnen wij (voor de rechter) met harde cijfers aantonen dat een veel kleinere luchthaven met veel minder geluidhinder dat gemakkelijk aankan. Bovendien is verkleining keihard nodig voor het klimaat. De KLM stoot meer broeikasgas uit dan TATA.