Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Wetenschappers: Globale uitstoot CO2 stijgt voor tweede jaar op rij

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1265 
|
 nu.nl - 05-12-2018 
me_vliegtuig_IMG_0712.jpg


De globale uitstoot van CO2 zal dit jaar waarschijnlijk met 2,7 procent toenemen ten opzichte van vorig jaar. Het is het tweede jaar op rij dat de uitstoot stijgt.

In 2017 nam de uitstoot met 1,6 procent toe en dit jaar zal de stijging dus nog hoger zijn, blijkt uit het jaarrapport (hier) van Global Carbon Project. Dat is een organisatie (hier), bestaande uit 76 wetenschappers uit vijftien verschillende landen, die jaarlijks de globale CO2-uitstoot in kaart brengt.

In de periode van 2014 tot 2016 zag de groep een daling en daarom hoopte Global Carbon Project dat de globale uitstoot had gepiekt in 2013.

De organisatie heeft de uitstoot als gevolg van het verbranden van fossiele brandstoffen en cementproductie becijferd. Dit bevat het leeuwendeel van de globale CO2-uitstoot en beslaat dit jaar naar verwachting 37,1 miljard ton. De totale uitstoot zal rond de 41,5 miljard ton liggen.

De wetenschappers benadrukken dat de daling van de uitstoot van belang is om extreme natuurverschijnselen als overstromingen, hittegolven en stijgend water te beperken. Ze kwamen tot de cijfers na een analyse van verschillende gegevens over de eerste negen maanden van dit jaar.

Volgens hoofdonderzoeker Glen Peters wordt er nog niet genoeg gedaan om de uitstoot te beperken. "De stijging van vorig jaar kon worden gezien als een eenmalig iets, maar nu blijkt dat de uitstoot nog sneller stijgt. Het is glashelder dat de wereld faalt in het volgen van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015."

China, VS en India grootste vervuilers
Global Carbon Project presenteert de cijfers tijdens de klimaatconferentie in het Poolse Katowice, waar vertegenwoordigers van bijna alle landen bijeen zijn om te kijken hoe de afspraken van het Parijs-akkoord moeten worden bewerkstelligd.

Destijds spraken landen af om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden en te streven naar een opwarming van maximaal 1,5 graden. Met de huidige uitstoot wordt een opwarming van 3,5 graden verwacht.

China, de Verenigde Staten en India zijn de grootste vervuilers. De uitstoot van China neemt dit jaar met 4,7 procent toe. India volgt met 6,3 procent en de VS stoot 2,5 procent meer CO2 uit. Dit komt vooral door de groeiende economieën en het toenemende gebruik van steenkool. De Europese Unie zag de totale uitstoot met 0,7 procent dalen.

De opwarming van de aarde: zie de video via onderstaande link naar het originele artikel.

Bekijk bericht op "nu.nl - 05-12-2018"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Het kabinet mikt op 'Slim en Duurzaam' opereren door de sector en vindt NL heel vooruitstrevend vergeleken bij andere landen, die zich meer zorgen maken over toenemende vertragingen in de luchtvaart.

Dat kan best zijn, maar is er een land te vinden waar meer oppervlakte met herrie wordt belast dan NL? Ik betwijfel het.

En waardoor ontstaan dan al die vertragingen? Juist, door de enorme groei!

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Tja, zit ik RTLz 16.41 uur te kijken en je kan wel raden wie de schuldige zijn..........heel even snel de auto en dan?

De boeren met hun vee! Er is te veel vee.....die produceren te veel CO2.......
Ja dat weten we allang RTLz, maar volgens mij produceren wij hier voedsel wat dus een levensbehoefte is. Melkpoeder,vlees en zuivel, ben er groot mee geworden.

Wat ik wil zeggen is dat weer de vliegmaffia buiten schot blijft en hoeveel CO2 kunnen we op hun rekening schrijven?
Was dat niet 26% vd transportsector uitstoot in NL in 2015?
Dus meer als de ‘auto’!

https://www.thebluedeal.nl/co2-emissie-luchtvaart-blijkt-enorm/

Leesvoer

https://www.pbl.nl/sites/default/files/cms/publicaties/pbl-2018-ontwikkeling luchtvaart en CO2-emissies in Nederland-3306.pdf