Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Wetenschappers aangehouden op Schiphol voor blokkeren privéjets

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 681 
|
 telegraaf.nl - 14-02-2023 
GP1T3KIJ_Low_res_with_credit_line.jpg

Tien mensen zijn dinsdag aangehouden omdat ze de terminal van de privéjets op Schiphol-Oost blokkeerden, meldt de Koninklijke Marechaussee. Het zijn volgens Scientist Rebellion wetenschappers en academici die daar demonstreerden voor een verbod op privévliegtuigen.

De klimaatactiegroep laat weten dat de wetenschappers de ingang blokkeerden met hun fiets. De groep sloot met de demonstratie aan bij de internationale campagne ’Make Them Pay’. In twaalf andere landen voerden wetenschappers ook actie, waaronder in België en Italië.

„Het is onaanvaardbaar dat de superrijken de hele wereld rond blijven vliegen terwijl miljoenen nu al lijden onder rampzalige gevolgen van klimaatverandering”, zegt universitair docent Marthe Wens van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Scientist Rebellion noemt privéjets het „toppunt van klimaatonrechtvaardigheid en uitstootongelijkheid.”

Naast een verbod op privévluchten willen de wetenschappers dat veelvliegers meer belasting betalen. „Om het plat te zeggen: de rijken maken de planeet kapot, de schade is onomkeerbaar en we moeten ze stoppen”, zegt marinebioloog Darci Rush van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). „De vervuilers laten betalen is een verstandige eerste stap.”

De wetenschappers zitten nog vast. Ze moeten nog worden gehoord, aldus de marechaussee.

Bekijk bericht op "telegraaf.nl - 14-02-2023"

Reacties op dit bericht