Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Werkgevers eisen dat Lelystad Airport eindelijk opent

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 299 
|
 rtlz.nl - 03-02-2020 
KLM_only_2018.tekst.JPG

Lelystad Airport moet nu echt open. Dat vinden Hans de Boer van VNO-NCW en een aantal ondernemersverenigingen uit Noord-Holland en Flevoland. Volgens de belangenclubs heeft het recente rapport van de Commissie-Remkes 'de laatste onduidelijkheid weggenomen'.

In een paginagrote advertentie in NRC roepen de organisaties de overheid in een open brief op om Lelystad Airport te openen. Vertegenwoordigers namens VNO-NCW en ondernemersclubs in Alkmaar, Almere, Dronten, Noordoostpolder, Urk, Putten, Harderwijk, nog een aantal gemeenten en het vliegveld zelf hebben hun handtekening onder de brief gezet.

Extra compenseren
De brief gaat in op het advies van de Commissie-Remkes over stikstof. De briefschrijvers halen Johan Remkes aan, die zegt dat 'iedereen naar zichzelf toe rekent, van actiegroepen tot politieke partijen'.

Overigens lijken de briefschrijvers zich ook van dat middel te bedienen. "Wij begrijpen heel goed dat ook de luchtvaart een bijdrage moet leveren aan de oplossing van de stikstofproblematiek. En de Commissie Remkes geeft ook aan hoe dat kan. Door net als in de industrie de (extra) uitstoot te compenseren."

'Tijd dringt'
Het advies van Remkes neemt 'de laatste onduidelijkheid weg en wijst daarmee de weg naar de openstelling van Lelystad Airport voor vakantieverkeer', stellen De Boer en consorten. Het advies van Remkes kan en mag volgens hen niet gebruikt worden om de openstelling te vertragen.

Het dossier Lelystad Airport sleept al jaren voort. De opening is al een aantal keer uitgesteld. Het vliegveld, waar voorheen alleen sportvliegtuigjes op vlogen, was bedoeld om vakantievluchten over te nemen van Schiphol. Schiphol kon dan verder groeien in intercontinentale vluchten.

Opening vertraagd
De Europese Commissie schoot dat plan al enkele malen af. Inmiddels heeft de Commissie het plan wel goedgekeurd, mits er ook nieuwe prijsvechters mogen vliegen vanaf Lelystad en aanbieders niet alleen welkom zijn als ze vluchten vanaf Schiphol opgeven.

Ook verschillende omwonenden verzetten zich tegen de opening. Zij vrezen overlast door overvliegende vliegtuigen.

Ondertussen is het onduidelijk wanneer het vliegveld kan openen. "Wij hebben recht op een betrouwbare overheid die haar afspraken nakomt", schrijven de werkgevers. De luchthaven is klaar voor opening en de regio rondom het vliegveld heeft 'dringend behoefte aan versterking van de economische infrastructuur', schrijft De Boer. "De tijd dringt."

Bekijk bericht op "rtlz.nl - 03-02-2020"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Stikstof en CO2 en fijnstof en ultrafijnstof en nog meer gezondheid en dieren en geluidsoverlast en recreatie en liegen en bedriegen problemen.
Voor al deze problemen `de tijd dringt`.

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

De klootzakken die opening van Lelystad bepleiten wonen waarschijnlijk niet onder een vliegbaan. Stop met die waanzin!

Het klimaat en de leefbaarheid vereisen juist dat de luchtvaartgroei stopt!

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Ja die Hans de Boer met altijd zijn grote bek over de allerarmsten, de mensen onderop en de bijstand.
Maar over de volledig onterechte subsidie van de luchtvaart, de rijksten en zijn elite matties hoor je deze parasiet niet. Walgelijke rechtse aso bal.

Geplaatst door Michiel uit Oestgeest

Was dit niet de VNO-NCW meneer die een tijd geleden werklozen, zieken en arbeidsongeschikten labbekakken noemde. Gezien zijn uitspraken is hij nu zelf aan het labbekakken.