Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Werkgever stimuleert duurzame vakantie: extra vrij voor wie niet vliegt

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 408 
|
 rtlz.nl - 31-07-2019 
hs.png

Door Sam Trompert

Je mag langer met vakantie, maar dan moet je wel met de trein naar je bestemming. Een Britse milieuorganisatie wil dat bedrijven hun werknemers extra vrije dagen geven in ruil voor duurzaam reizen. Ook een Nederlands bedrijf heeft dat idee omarmd.

'Climate Perks' (Lees hier), heten de secundaire arbeidsvoorwaarden. Wie het vliegtuig mijdt, maar bijvoorbeeld met de trein of bus naar zijn of haar vakantiebestemming reist, krijgt daarvoor twee extra vrije dagen (heen- en terugreis). Daarmee kunnen werkgevers hun personeel stimuleren om duurzamer te reizen.

Verre reizen
Reisorganisatie Better Places (Lees hier) is voor zover bekend het enige Nederlandse bedrijf dat zich tot nu toe heeft aangesloten bij het initiatief. Volgens de website van Climate Perks (Zie hier) zijn er in elk geval nog twee bedrijven die hun personeelsleden extra vrij bieden: het Zweedse MTR Express en verzekeringsmaatschappij Naturesave.

Net als die twee bedrijven laat Better Places zich ook voorstaan op duurzaamheid. Het bedrijf is gespecialiseerd in verre reizen, maar raadt zelf af om heel vaak (Lees hier) een verre reis te maken.

Vaker trein
"Vliegen heeft een hele negatieve invloed op het klimaat", vertelt directeur Saskia Griep aan RTL Z. "Daarom is het goed als mensen vaker met de trein reizen."

Maar dat leidt tot twee problemen, legt Griep uit. "Je bent langer onderweg en het is vaak ook een stukje duurder."

Vervuilerskorting bij KLM (Lees hier): langer vliegen, goedkoper ticket

14 uur onderweg
Met extra vakantiedagen wordt in elk geval dat eerste probleem opgelost. "Een van onze medewerkers ging naar Londen, met de Flixbus. Die is 14 uur onderweg geweest", gaat Griep verder.

"Ik ga zelf met de trein naar Genève. Ik heb op tijd geboekt, dus dat is heel betaalbaar. Het komt neer op drie uur naar Parijs. En dan nog drieënhalf uur."

Officieel geldt het Climate Perks-programma voor medewerkers die bewust het vliegtuig vermijden. Wie op fietsvakantie naar de Zeeuwse kustplaats Cadzand gaat zou op papier achter het net vissen, maar Griep zou in dat geval met de hand over het hart strijken. "Daar moeten we wel soepel mee omgaan. Dit is bedoeld om duurzaam reizen te stimuleren."

Duidelijke regels
Bij Better Places werken tien mensen. Bij een klein bedrijf is het administratief gemakkelijker om dergelijke secundaire arbeidsvoorwaarden in te voeren, erkent Griep. Ook zijn de kosten te overzien, want een extra vrije dag kost je werkgever geld.

"Bij een grotere organisatie moet je hele duidelijke regels hebben. Maar we kunnen ook van elkaar leren", aldus Griep.

Bron • RTL Z

Bekijk bericht op "rtlz.nl - 31-07-2019"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door sara

Goed initiatief, maar ik denk dat we te laat zijn. '' Groenland heeft bijna 200 gigaton aan ijs verloren. De grote hoeveelheid smeltwater baant zich door het ijs een weg naar de oceaan. Het gebied vestigde de afgelopen dagen een temperatuurrecord van 22 graden''

Collegaatje op het werk. Gaat verhuizen naar Randwijk ( dat is onder de vuurlinie van de Buitenveldertbaan). Dus ik zeg haar weet je dat zeker? IVB vliegtuigen Ze heeft het huisje duidelijk gekocht met baby wensen ( het huisje boompje beestje ding). Nee hoor daar heeft ze geen last van. Vliegen is haar lust en haar leven ( heb daar al eerder met haar over gepraat). ze doet al zo veel.'' Afval scheiden en ze is vegetarisch voor het milieu ( ik heb zon pokke hekel aan millennials soms) . Vliegen voor haar is het hoogste genot en dat gaat ze niet opgeven. .

Geplaatst door sara

Straks is er geen aarde meer waar wij op kunnen leven en het lijkt er op alsof het veel sneller gaat dan gedacht. Boeit de toekomst van je kinderen je iets?????? dat ga ik haar morgen zeggen

Geplaatst door Janna uit Amsterdam osdorp

Die "millenials" zullen zelf de gevolgen ondervinden...Hun kinderen nog meer. Strategie....kop in het zand, dan is het er niet. Dom...heel dom en egoïstisch.

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest

GELDVERSPILLING ROND SCHIPHOL TENENKROMMEND

Van de plannen om het treinstation onder Schiphol gereed te maken voor overheveling van korte vluchten naar het spoor komt helemaal niets terecht. Nadat uit een miljarden pot met geoormerkt budget voor "veiligheid op het spoor" (E.R.T.M.S.) door I&W een groot bedrag werd weggenomen om genoemd station aan te pakken, is nog geen spoor van aanpak van dit probleem zichtbaar.

Daarmee wordt het volgende steeds duidelijker: SANERING SCHIPHOL WORDT TOP PRIORITEIT !

Falend management bij zowel bij I&W - onder verantwoordelijkheid van minister Cora van Nieuwenhoven - als de Schiphol directeuren v/h Jos Nijhuis en nu Dick Benschop zou wellicht tot een onder toezicht stelling moeten leiden. Blijkbaar wordt dit zowel in Den Haag als in het "Politbureau" van de Metropool Regio Amsterdam aan de Zuid As nimmer overwogen. De status quo met de Schiphol Group aan het roer lijkt heilig verklaard.
Overigens was de luchtvaartsector de initiatiefnemer voor het bestuurlijk gedrocht M.R.A. naast gemeenten en Provincie. Elke democratische controle en legitimatie ontbreekt!

In feite wordt hiermee achter de schermen een stap genomen in de richting van een dominantie in de vorm van de "ÄEROTROPOLIS".

Het lijkt tijd te worden om dit tij te keren...........................