Welk taboe is nog niet doorbroken?
Marli Huijer, hoogleraar filosofie Erasmus Universiteit
‘Het aankaarten van de vervuiling veroorzaakt door ons massale vliegen. Als een vriend, collega of familielid vertelt over hun volgende verre vliegreis naar een exotisch oord hoor je vriendelijk te knikken en vooral niet te beginnen over CO2-uitstoot en de vervuiling die erbij komt kijken. Er dan wat van zeggen maakt je een moraalridder of spelbreker. Wie (bewust) niet vliegt, wordt als bekrompen of kortzichtig weggezet. De norm is tegenwoordig je horizon verbreden door de wereld over te vliegen in plaats van milieuvriendelijkere vormen van zelfontwikkeling. Je hoeft je niet te schamen als je niet elke uithoek van de wereld hebt gezien, we zouden ons beter kunnen schamen voor onze exorbitante CO2-uitstoot.’
Bovenstaand is een onderdeel uit een groter artikel over taboes die nog niet doorbroken zijn. Via onderstaande link komt u bij dit artikel.
Geplaatst door R. T. van den Dungen uit Zandvoort
De noodzaak tot groei, met luchtvaart als grootste misbruiker van een oud verdrag bij de start, waardoor wereldwijd geen belasting op brandstof wordt betaald.
Daardoor zijn kosten voor tickets onevenredig goedkoop.
Dat kan Nederland niet veranderen maar zich wel laten horen in Europa en daarbuiten.
Dit is nodig aan herziening toe en als dat er doorkomt zal gelijk alle discussie over hinder en groei niet meer nodig zijn dan wordt gecontroleerde krimp het nieuwe probleem.