Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Wel of geen krimp? Gemeenteraad Aalsmeer protesteert tegen natuurvergunning Schiphol

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 170 
|
 nhnieuws.nl - 07-11-2023 
krimp_de_luchtvaart.JPG

Door Thijs-Jan van Aalst

De gemeente Aalsmeer tekent officieel protest aan tegen de natuurvergunning die de overheid heeft afgegeven aan Schiphol. Die vergunning geeft de luchthaven ruimte voor 500.000 vluchten per jaar, terwijl de overheid krimp naar 452.500 vluchten heeft beloofd.

De Staat vindt dat Schiphol genoeg maatregelen heeft getroffen om de impact op de natuur te verminderen. Daarom mag de luchthaven volgens de vergunning maximaal 500.000 vluchten per jaar verwerken.

Aalsmeer heeft er problemen mee dat de Staat zegt dat Schiphol in 2024 moet krimpen, maar wel deze vergunning afgeeft. Daarmee lijkt juist rekening te zijn gehouden met groei van de luchthaven, niet met krimp.

Dat zorgt in de gemeenteraad voor verbazing, zo werd duidelijk bij de speciaal belegde vergadering van afgelopen donderdag. Daar werd unaniem een motie aangenomen waardoor de gemeente "formeel en openbaar" protest moet aantekenen tegen het besluit de vergunning te verlenen.

"Het is onbegrijpelijk dat Schiphol deze vergunning krijgt"
Greta Holtrop, raadslid gemeente Aalsmeer


Raadslid Greta Holtrop, van de initiatief nemende partij Absoluut Aalsmeer, nam in de vergadering als eerste het woord: "We bevinden ons in een stikstof- en klimaatcrisis, dan is het onbegrijpelijk dat aan Schiphol deze vergunning wordt verleend. Wij maken ons grote zorgen over de negatieve effecten die de luchthaven heeft op omwonenden, en daarom is het belangrijk dat we van ons laten horen."

Meteen de volgende dag, afgelopen vrijdag, is namens de hele gemeente een brief gestuurd naar demissionair stikstofminister Christianne van der Wal: "U vergunt meer ruimte dan noodzakelijk is, enige motivatie daartoe ontbreekt. Wij zien in het geheel onze zorgen betreft de gezondheid en leefbaarheid niet terugkomen."

De brief sluit af met 'een dringende oproep om de leefbaarheid en gezondheid van onze inwoners te beschermen en te verbeteren.' De brief werd ondertekend door burgemeester Oude Kotte, tevens verantwoordelijk voor het Schiphol-beleid van de gemeente.

Geen formeel bezwaar
De gemeente Aalsmeer kan niet formeel bezwaar aantekenen tegen de vergunning, omdat ze "geen belanghebbende is." Dat komt omdat de gemeente in 2021 heeft nagelaten officieel haar mening te geven over een vroege schets van de vergunning.

De gemeente Amsterdam heeft halverwege oktober wel formeel bezwaar aangetekend, en heeft daardoor de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen, mocht de minister besluiten dat bezwaar naast zich neer te leggen. Die mogelijkheid heeft de gemeente Aalsmeer niet met dit protest.

De vergunning werd eind september verstrekt door de minister. Schiphol is een van de grootste vervuilers van Nederland. Vanwege de hoge uitstoot van stikstof kocht de luchthaven bijvoorbeeld de stikstofrechten van boeren op. Volgens velen was dat valsspelerij, omdat Schiphol daardoor hun eigen uitstootprobleem zou ontwijken.

Bekijk bericht op "nhnieuws.nl - 07-11-2023"

Reacties op dit bericht