Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Website voor reizen zonder vliegtuigen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1971 
|
 digikrant.noordhollandsdagblad.nl 
tb_leefomgeving_castricum_Kerkedijk.jpg

Door Frans van den Berg

AMERSFOORT - Waarom de hele wereld over vliegen voor een avontuurlijke of zonvakantie, terwijl die in Europa ook zijn te vinden? „Bestemmingen die je met de auto, bus of trein prima kan bereiken. Dat is ook beter voor het milieu.”

Met dat in het achterhoofd heeft Marlies Rattink de website geen-vliegreizen.nl opgezet. Daarop zouden idealiter alle reizen moeten komen waar geen vliegreis voor nodig is.

Rattink (1968) studeerde bosbouw/natuurbeheer in Wageningen en werkte daarna als reisleidster bij SNP natuurreizen. Die ervaring leidde in 2007 tot de start van haar eigen Meander Reizen in Amersfoort. Marlies begeleidt nog steeds zelf een paar wandelreizen per jaar.

Stoppen

„In 2016 besloot ik te stoppen met vliegen, wellicht net zoals mensen stoppen met roken. Op een dag besef je dat het niet langer kan. Dat de schade te groot is voor het plezier dat het oplevert. Reizen is leuk, maar dat kan ook minder milieubelastend. Met deze website wil ik mensen bewust maken van de vervuiling die vliegen veroorzaakt en laten zien dat er alternatieven zijn. Zowel voor de manier van reizen als de reisbestemming.”

Natuurlijk geeft ze op haar site aan dat een vliegreis het milieu maar liefst zeven tot elf keer meer belast als een reis per trein en twee tot vier keer zoveel als per auto. „Maar ik wil geen actiesite, maar een platform met daarop zoveel mogelijk reizen waarbij je geen vliegtuig nodig hebt. Ik ben pas net een maand bezig, dus staan er nog niet zoveel reisbureaus op.”

Tijdverlies

Natuurlijk wordt zonder vliegtuig lastig om verre reizen te maken zoals naar Thailand, de Verenigde Staten of Australië. „Maar waarom altijd zover weg? Er is zoveel mogelijk als je niet vliegt. Dichter bij huis is niet minder mooi. Er valt nog heel veel te ontdekken. Bovendien moet je de reis zien als een deel van de vakantie. Niet in een ruk naar Zuid-Frankrijk met de auto, maar met tussenstops. Je moet de reis niet zien als tijdverlies. Over land beleef je meer.”

Recent is ze per trein naar Lapland geweest. „Een prachtige reis, met steeds wisselend landschap en uiteindelijk het noorderlicht. Dat is beter dan op Schiphol instappen en dan pats boem daar zijn.” Overigens kan je ook per trein ver komen, zoals met de Transmongolië Express van Moskou naar Peking. „Het rare is dat die reizigers het geen probleem vinden om zes dagen in de trein te zitten.”

Vooralsnog staan er 63 Europese reizen op de website, voornamelijk per trein, van acht reisorganisaties. Ook staan er twee treinreiswinkels op.

Bekijk bericht op "digikrant.noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Dit is een begin, ik hoop dat er steeds meer in deze richting wordt gedacht en gehandeld. Waarschijnlijk wordt vliegen minder populair als men erachter komt, dat straks om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen andere kosten, bv voor energie sterk gaan stijgen. Maar zijn er wel genoeg mensen die het verband zien?

Een andere therapie tegen vliegen is om in een zwaar geluidbelast gebied te gaan vertoeven. Dit gaat vanzelf meer mensen overkomen als Lelystad opengaat, dus is dit een kwedstie van tijd.