Platform Vlieghinder Kennemerland
 

We zaten niemand in de weg

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1269 
|
 digikrant.noordhollandsdagblad.nl 
Schiphol_klimaatactie_191214_EW_1868.JPG

Castricums raadslid Gerard Brinkman gearresteerd bij demonstratie op Schiphol

Door Alex van der Leest

CASTRICUM - Zaterdag werd Gerard Brinkman gearresteerd, terwijl hij donderdag nog keurig als raadslid en als voorzitter van een raadscommissie.in het gemeentehuis van Castricum zat te vergaderen.

De Castricumse politicus was een van de actievoerders tijdens de demonstratie van Greenpeace het afgelopen weekeinde op Schiphol. „Nee, ik voerde geen actie namens GroenLinks. Wel als volksvertegenwoordiger. Want raadslid ben ik 24 uur per dag. Ik ben er ook voor de mensen die last hebben van Schiphol. Last van het vliegverkeer dat als je het goed bekijkt zelfs wordt gestimuleerd, want er zit nog steeds geen belasting op kerosine. Schiphol blijft gewoon veel te lang buiten schot. De boeren hebben gelijk dat ze daar aandacht voor vragen.”

„We waren met 250 actievoerders op Schiphol Plaza”, vervolgt Brinkman die naast een dorpsgenoot zat. „Lucas Winnips van Extinction Rebellion zat zaterdag naast me. Hij werd alleen ’bestuurlijk verplaatst’ (bijvoorbeeld naar Santpoort-Noord), maar ik werd echt gearresteerd en tot half negen ’s avonds vastgehouden. De selectie was volgens mij volstrekt willekeurig. Ik werd er als een van de eersten uitgepikt. De meesten werden alleen verplaatst en slechts 26 werden gearresteerd. Eén arrestant werd al snel weer vrijgelaten, want die zwaaide op een gegeven moment met z’n perskaart, het was een freelancejournalist. Een foutje.”

Gebiedsverbod

„Er waren voor zover ik kon overzien, meerdere groepen uit de regio aanwezig, behalve uit Castricum, zag ik mensen uit Heiloo en Limmen’’, zegt Lucas Winnips. ,,Na de verplaatsing kreeg ik een gebiedsverbod van 48 uur.”

Het verliep allemaal vrij rustig en de heren liepen geen kleerscheuren of blauwe plekken op. Brinkman: „Toen ze me eenmaal vasthielden, ben ik snel gaan staan en zonder tegen te stribbelen rustig meegelopen.” Winnips: „Wel was het optreden van de marechaussee natuurlijk buiten proportioneel, omdat het een vreedzame en geweldloze demonstratie betrof.”

Het was niet de bedoeling van Brinkman om gearresteerd te worden. ,,We zaten niemand in de weg, dus ik vind dat de burgemeester van Haarlemmermeer alle reden had om onze actie toe te staan. Het stoort me echt dat hij dat niet deed. Wij kregen alleen toestemming om buiten, voor Schiphol Plaza te protesteren – daar stonden veel meer mensen – , maar die plek was veel te weinig zichtbaar voor de reizigers. Nu waren we binnen op Schiphol Plaza met een kleine groep wel goed zichtbaar, terwijl we niemand in de weg zaten.’’

Brinkman is geen groentje op het gebied van actievoeren. „Ja, ik ben al meer gearresteerd. De laatste keer was zo’n tien jaar geleden. Ook toen voerde ik actie tegen Schiphol. Dat was toen voor Milieudefensie. Nu is het afwachten wat het OM er dit keer meedoet.”

Bekijk bericht op "digikrant.noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht