Platform Vlieghinder Kennemerland
 

VVD: verdere groei Schiphol bespreekbaar

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 455 
|
 telegraaf.nl 
vvd_verboden_in_te_rijden.png

Door ALEXANDER BAKKER

DEN HAAG - Het nieuwe groeiplafond voor Schiphol van 540.000 vliegbewegingen is voor regeringspartij VVD geen eindstation. Kamerlid Remco Dijkstra: „Als het veilig kan en gewenst is, mag het van ons meer worden.”

Het kabinet heeft voor de zomer besloten dat Schiphol vanaf 2021 mag groeien. Dat mag niet meer vrijblijvend: alleen als er aantoonbaar minder hinder komt voor omwonenden mag de luchthaven stapsgewijs meer vluchten afhandelen.

Het nieuwe plafond komt voorlopig te liggen op 540.000 vliegbewegingen. VVD-Kamerlid Dijkstra stelt dat het daar niet automatisch bij hoeft te blijven: „We hebben goud in handen met Schiphol. De vraag is nu al veel groter dan het aanbod. Het gaat om het versterken van hubfunctie, want die is uniek en zorgt voor veel banen, bereikbaarheid met de rest van de wereld en concurrentiekracht.”

Vastleggen
Woensdag spreekt de Tweede Kamer over de groeiplannen voor Schiphol. Regeringspartijen CDA en D66 willen dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) haast maakt met haar wens om het huidige plafond van 500-duizend vliegbewegingen wettelijk vast te leggen. Nu zou de luchthaven in theorie ongestraft kunnen doorgroeien.

De VVD is voorstander van zo’n harde grens, maar wil dat dit hand in hand gaat met afspraken over groei. Zo kan worden voorkomen dat een volgend kabinet in 2021 het oude groeiplafond van 500-duizend als uitgangspunt neemt.

Weekendrust
CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch wil verder dat de VVD-bewindsvrouw gaat kijken naar het inbouwen van rustmomenten in het weekend: „Tijdens veldonderzoek in de regio ontdekte ik dat mensen snakken naar een moment van rust, zeker in het weekend als mensen na een week werken daar extra behoefte aan hebben.”

D66 en VVD trekken samen op met een pleidooi voor elektrisch vliegen. Dat staat nu nog in de kinderschoenen, maar beide partijen zien in deze innovatie een oplossing voor twee problemen: het is schoner en stiller.

Eerder drong een groot deel van de Kamer aan op het beperken van nachtvluchten. Minister Van Nieuwenhuizen wil dat mogelijk maken door het schrappen van deze vluchten te belonen voor meerdere slots overdag.

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Van 32.000 naar 29.000 nachtvluchten was binnen de ORS al afgesproken als compensatie van het niet in CDA landen op de rustige momenten overdag en in de avond.
Tegenover die -/- 3.000 nachtvluchten hoeft dus niets tegenover te staan.
O ja, een pleidooi voor elektrisch vliegen, toch maar even benoemen dat dat schoner en stiller is een wensdroom, maar staat wel goed voor de bühne om dit even te benoemen.
Een gebakken lucht opmerking.

Geplaatst door Jaap uit Bussum

„We hebben goud in handen met Schiphol. De vraag is nu al veel groter dan het aanbod. Het gaat om het versterken van hubfunctie, want die is uniek en zorgt voor veel banen, bereikbaarheid met de rest van de wereld en concurrentiekracht.”
Daar dacht CE Delft toch een stuk genuanceerder over en Walter Manshanden ook. En hoe zat het ook alweer met die "externe kosten." Dat zijn de lasten van het vliegverkeer die niet in de ticketprijs tot uitdrukking komen. Denk aan luchtverontreiniging die mensen ziek maakt. Kost ook geld en wat nog veel erger is, kost levensvreugde.
Nu lekker veel geld verdienen en straks wel verder zien; wat een kortzichtig standpunt. Regeren is vooruitzien. En dat elektrische vliegen? Dat komt er voorlopig niet. Ja, misschien voor een afstandje dat je net zo goed met de trein kunt doen...…..

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Die rechtse bal van de VVD moet eens kijken naar de fijnstofkaartjes van Nederland.
Je ziet overduidelijk de landingsbanen van Schiphol erin.
Dat is niet veilig, juist zeer onveilig en ongezond.
Wie zet dit zooitje af, waarom stemt de Nederlander massaal rechts a la VVD, CDA, forum PVV en D66 die allemaal maar willen groeien met die ongezonde en subsidieslurpende luchtvaart.
Komt nog bij de klimaatverandering en dat we die fossiele brandstoffen in de toekomst nog hard nodig hebben voor belangrijkere zaken dan zakenreisjes en toerisme.
Het stemt triest!

Geplaatst door anoniem uit Aalsmeer

De man is onwetend, dom en koppig.

Geplaatst door Ichel uit Wijk aan zee

@anoniem,

Die meneer dijkstra is niet onwetend en dom. Dit menneke weet donders goed waar hij hetover heeft.
Deze struisvogel steekt liever zijn kop in het zand i.p.v. open staan dat het zo niet langer door kan gaan met die vliegzooi, samen met dat d66 menneke paternotte.

Deze 2 mennekes zijn de vlieggriezels van de haagsche pluche......

Geplaatst door Josje uit Amsterdam

Tip voor de VVD: kom eens een dagje veldwerk doen in Amsterdam en ontdek het intrigerende verband tussen laagvliegen en godsgruwelijke teringherrie! En wellicht kunnen er door Schiphol speciale rustmomenten ingelast worden voor momentjes rust beleven (kwartiertje, halfuurtje) in het Vondelpark onder de 80 dB?

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Beiden, zowel Schiphol als de VVD, halveren !