Platform Vlieghinder Kennemerland
 

VVD en CDA blokkeren hoorzitting over luchtvaart en corona

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 3532 
|
 nrc.nl 08-06-2020 
vvd_verboden_in_te_rijden.png

Door Chris Koenis

Een door linkse partijen gewenst rondetafelgesprek over de veiligheid en toekomst van de luchtvaart is geblokkeerd door coalitiepartijen VVD en CDA. Ook de PVV is tegen.

Er komt voorlopig geen hoorzitting over de veiligheid en toekomst van de luchtvaartsector in Nederland. Een voorstel van Kamerlid Eppo Bruins (ChristenUnie) voor een rondetafelgesprek hierover op 17 juni werd maandag afgeschoten. VVD en CDA stemden voor de tweede maal tegen de wens van hun coalitiegenoten D66 en ChristenUnie. Ook de PVV was tegen.

Bij linkse partijen bestaat al langer de behoefte om zo snel mogelijk te praten over de gevolgen van het coronavirus voor de luchtvaartsector. Het voorstel van Bruins kreeg naast D66 steun van GroenLinks, SP en PvdA. De partijen wijzen op het maatschappelijk debat dat is ontstaan over de schijnbare uitzonderingspositie van de sector in coronatijd.

Nu reizen naar het buitenland vanaf 15 juni weer kan, vragen veel Kamerleden zich af wat de risico’s op besmettingen in een vliegtuig zijn. Het voorstel van Bruins was daarom om deskundigen en luchtvaarteconomen samen met betrokken partijen, waaronder KLM en Schiphol, aan het woord te laten in de Tweede Kamer.

‘Ontzettend jammer’
D66-Kamerlid Jan Paternotte reageert teleurgesteld over het besluit van de VVD en het CDA. „Er is een nieuwe situatie ontstaan in de luchtvaartsector, die door het coronavirus in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog is beland. Dat levert belangrijke vragen op over hoe nu verder. Ik vind het ontzettend jammer dat het niet doorgaat.” Ook onder anderen GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger sprak haar verbazing uit op Twitter.

suzanne_GLSuzanne Kröger
En voor de 2de keer blokkeert VVD+CDA+PVV een ronde tafel over luchtvaart. Veel maatschappelijk debat over vliegen in Corona tijd en hoe verder. Waarom niet die stemmen in de Kamer laten klinken? Bang, ongeïnteresseerd, star?


Volgen
Volgens het CDA is een los rondetafelgesprek echter niet nodig. Zij willen net als coalitiegenoot VVD wachten op het advies van het RIVM, dat gevraagd is om een advies uit te brengen over onder meer het nut van mondkapjes in een vliegtuig. Daarnaast is er de Luchtvaartnota 2020-2050, een ontwerpnota waarin randvoorwaarden voor de toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse luchtvaart zijn voorgesteld door het kabinet.

„Wij hebben heel veel moeite met de datum van 17 juni”, zegt CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch. „Afgelopen donderdag is de veiligheid van vliegen uitgebreid aan bod gekomen in het Kamerdebat over de ontwikkelingen rond het coronavirus.” Amhaouch wijst erop dat minister De Jonge van Volksgezondheid toen de toezegging heeft gedaan dat hij advies inwint bij het RIVM. „Dit wordt meegenomen in de eerstvolgende technische briefing van RIVM-directeur Jaap van Dissel. Ook loopt er nog een consultatie over de Luchtvaartnota. De Tweede Kamer moet tot die tijd wat afstand nemen.”

Volgens experts van het RIVM is de kans dat één persoon een heel vliegtuig besmet buitengewoon klein. De anderhalvemeterregel hoeft daarom niet per definitie te gelden in de luchtvaart, zei Van Dissel zondag tegen de NOS. Wel erkent de viroloog dat de veiligheid „nooit honderd procent zal zijn”.

Bekijk bericht op "nrc.nl 08-06-2020"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Anita Twisk uit Castricum

In 1 woord ONGELOOFLIJK!!
De monden worden gesnoerd door VVD, CDA en PVV
Heel erg dit weer!

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest

EXPERT TWIJFELT OPENLIJK IN "OP EEN"

De expert ventilatietechnieken legde uit hoe in vliegtuigen de ventilatie in compartimenten plaatsvindt. Geringe afstand tussen en bewegingen van passagiers door het toestel vergroten de kans op overdracht. Kortom: hij twijfelt openlijk over transport op deze manier.

Het RIVM en Van Dissel maken geen beste beurt met de losse flodder dat "de kans dat 1 persoon een heel vliegtuig besmet zeer klein is". Beter zou zijn dat men de moed opbrengt om de feiten zoals door de expert genoemd in aanmerking te nemen.

Benieuwd wat er volgende week door het RIVM weer naar voren wordt gebracht.............

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

We hebben het maar over het vliegtuig......... volgens mij moet je eerst een luchthaven door, samen met 1000den andere reizigers dan is er ook nog dat vele personeel.

Er hoeft er maar 1tje besmet te zijn. De tweede besmettingsgolf is er eerder dan ieder had kunnen voorspellen.
Lang leve het vliegveld! De ideale besmettingsbron.
Gelukkig vlieg ik niet, al jaren niet meer......

Geplaatst door V.O.S. uit Uitgeest

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Mark Rutte en zijn marionettenkabinet en meelopers zijn liggen al een tijd onder het vergrootglas:

https://bondoverheidszaken.nl/Persberichten.html

https://viruswaanzin.nl/

Leuke en 'smakelijke' lectuur voor hen die dit wel willen lezen.
Wie stemt er na het lezen nog op: VVD / CDA / PVV en andere meelopers?
Gebruik u stem verstandig en zorg dat Mark Rutte en zijn marionettenkabinet nooit meer aan het woord komen, gelijk zoals zij nu zelf doen.
Stem Partij voor de Dieren.Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Dat was ik even vergeten V.O.S. , ‘onbehoorlijk bestuur’ ! Jaren geleden vele jaren geleden een NL gemeente aangesproken op dit punt, kreeg wel gelijk van de weledele rechtspreker in de Jansstraat te Haarlem.

Goed punt! Bedankt voor de herinnering. En ja, stem partij voor de dieren.

Geplaatst door Ed uit Oegstgeest

Het is er dit pro luchtvaart kabinet alles aan gelegen om iedere discussie over de uitzonderingspositie van de luchtvaart zo snel mogelijk de kop in te drukken. Ook de niet te stoppen discussie over de uitzondering op de 1.5 meter regel in vliegtuigen komt zeer ongelegen. Het is geen toeval dat er door de minister geen advies was gevraagd bij het RIVM. Toen dit onder druk wel gebeurde volgde plots, op zondagmorgen, de ongenuanceerde uitspraken van Jaap van Dissel. Het heeft er alle schijn van dat het RIVM zich onder druk heeft laten zetten. Vermoedelijk wordt dit alles ingegeven door de moeilijke onderhandelingen rond de steun aan KLM. Misschien is er (veel) meer nodig dan de genoemde 2-4 miljard? Is een faillissement veel dichter bij dan gedacht? En dit alles terwijl de kritiek vanuit de samenleving aanzwelt.

Geplaatst door Marianne Sengers- Nooy uit Castricum

In de Groene Amsterdammer staat een column over de KLM en zijn te ontvangen miljarden.
Verhelderend en weer een criminele move van dit kabinet met zijn windvanen. De vliegtuigen van de KLM behoren aan Ierland, wat al vanaf 1980 duidelijk was dat het personeel walgelijk wordt uitgebuit en nu is iedereen een loonslaaf zonder vast contract behalve natuurlijk de piloten.
Maar dan het management van deze vliegtuigmaatschappij, een directie met Elbers en andere vaatdoeken, de exponent van het doorgeslagen kapitalisme. De ongehoorde hufterigheid in gedrag en geest is verpletterend . geen omgangsregel is heilig voor de man. De aandeelhouders zijn alleen op " eigen gewin " uit en schuwen Moneyland niet. U weet wel overal geld stallen in de obscure landen zoals Nederland. De vliegtuigen worden natuurlijk wel in Nederland onderhouden, geen vlieg- en kerosine tax, het eten is niet te vreten etc. Er zijn nadelen aan deze organisatie, veel, zeer veel. Wel hebben ze Ministers zoals Wopke Hoekstra ( voor de absolute elite ), een absolute exponent van het grootkapitaal met zijn VVD vrouwtje, kleppert ook maar raak met haar nietszeggende zinnen. Eigenlijk is het een belangengroep op zo'n miezerigst in intellectueel niveau vanwege de schaamteloosheid en dedain tegenover de inwoners.
Mijnheer van Dissel heeft zich helemaal laten inpakken door ons te vertellen dat 1 vliegtuigpassagier niet een heel vliegtuig kan besmetten, natuurlijk wel, zo stom zijn we niet !!!
Mark Blyte, hoogleraar Economie, artikel de Groene Amsterdam zegt dat de Nederlandse regeringen en haar banken door en door slecht zijn vanwege het niet uitgeven van obligaties om bv Italië niet bankroet te laten gaan. Want wie lijden hier nu onder. Juist de inwoners. De VVD, de PvdA zijn hierin de grote roergangers geweest met desastreuze gevolgen.
Hij noemt Nederland en met name Rutte het skinheadtuig van Europa, door dwars te liggen
in elk EU overleg, bv een boekje te lezen tijdens een vergadering.
Hoe komt het dat we dit allemaal accepteren van proleten die absoluut niet willen nadenken over de CO2 reductie, die niet in staat zijn om genoeg IC bedden te organiseren etc.
Onthoudt uw geschiedenis voordat u volgend jaar stemt.