Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vracht geeft meeste overlast

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 296 
|
 digikrant.noordhollandsdagblad.nl 
vrachtvliegtuig-landend.jpg
Boeing 747 van Cargolux Italië landend op Schiphol

Recordaantal bewoners klaagt over Schiphol

Door Frans van den Berg

SCHIPHOL - Vrachttoestellen die in de late avond of begin van de nacht opstijgen, leveren de meeste klachten op. In vrijwel alle gevallen gaat het om Boeings 747.

Als onderdeel van de noodmaatregelen die KLM neemt vanwege de coronacrisis, worden nog deze maand de laatste zes Boeings 747 verkocht aan sloopbedrijven. Juist deze viermotorige werkpaarden verbruiken veel kerosine en geven veel geluidsoverlast.

Maar voor de omgeving is de overlast dan nog niet voorbij. KLM heeft immers ook nog vier zogeheten combi’s, met voorin stoelen en achterin vracht. Ook zijn er nog vier vrachttoestellen van het type 747. Juist deze toestellen staan bovenaan in de klachtenlijst die het bewonersaanspreekpunt Schiphol (BAS) over 2019 heeft opgesteld en nu publiceert.

Het gaat in die top twintig om specifieke vluchten waarover veel bewoners een klacht indienden. De nummer een en twee zijn twee vrachtvluchten van KLM/Martinair die rond half elf in de avond vertrokken vanaf de Buitenveldertbaan. Omdat die toestellen zwaar beladen zijn stijgen ze maar langzaam op en zijn zo in veel woningen goed hoorbaar. Zeventig bewoners klaagden alleen al over een specifieke vlucht.

Kaagbaan

Op nummer drie en vier staan eveneens toestellen van KLM/Martinair die echter vanaf de Kaagbaan naar het zuiden opstegen aan het begin van de nacht. De top twintig bevat maar liefst elf vrachttoestellen van KLM/Martinair. Ook andere maatschappijen die met de 747 vliegen staan in de topklachtenlijst.

Het was voor het klachtenloket om twee redenen een bijzonder jaar: een recordaantal van 12.199 mensen (een stijging van 7,3 procent) diende een klacht in en voor het eerst waren er meer klagers die verder van de luchthaven wonen dan dichtbij. Dat laatste komt omdat er veel werd geklaagd uit Gouda, Bergen en Heiloo. Steeds het gevolg van landingen waarbij de toestellen al ver voor de luchthaven relatief laag zitten.

Bekijk bericht op "digikrant.noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Vanmorgen 3 achter elkaar tussen 08:10 / 08:25........ quantas cargo, Singapore Airlines cargo en karlita....
ik vind het ongelofelijk dat deze klere dingen nog vliegen!

Geplaatst door gerard uit Purmerend

De 747, 777 en A380 moeten zsm verboden worden op Schiphol. Lawaaibakken.