Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Voortdurend vlieglawaai boven Castricum: ’Stop groei Schiphol en schaf nachtvluchten af’

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 1329 
|
 NHD 
hvs_castricum_DSC_2563.jpg

Vanwege de voortdurende geluidshinder door vliegtuigen wil GroenLinks in de Castricumse gemeenteraad dat Schiphol tot 2023 niet verder groeit en de nachtvluchten afschaft.

GroenLinks wil bij motie het college van b en w aansporen dit standpunt in te nemen in de Omgevingsraad Schiphol, waarin Castricum is vertegenwoordigd.

Op 12 juni bezocht Schiphol-topman Dick Benschop Castricum. Veel boze en bezorgde Castricummers kwamen af op die bijeenkomst in het gemeentehuis.

GroenLinks wijst op de gezondheidsrisico’s: ’(Ultra)fijnstof kan astma, hart- en vaatziekten, hersenschade en (long)kanker veroorzaken’. Ook slaapverstoring door nachtvluchten is een gezondheidsrisico, aldus GroenLinks. ’Ondanks toezeggingen is het aantal nachtvluchten niet gedaald naar het afgesproken aantal van 29.000.’

Het college ziet niets in het vergaande voorstel van GroenLinks. Het college vindt dat het economische belang van ’mainport Schiphol’ niet uit het oog mag worden verloren, aldus een reactie op de motie. Ook denken B en W zich in de in de Omgevingsraad ’te isoleren’ als ’we ons eenzijdig richten op hinderbeperking en klimaat’.

Klimaatstress


De VVD is de gemeenteraad is het daarmee eens. Volgens die partij ’schiet GoenLinks in de spontane klimaatstress’. Volgens CkenG is de groep klagers in Castricum ’een relatief kleine groep’.

Maar D66 vindt het probleem wel degelijk groot. Ook deze partij wijst erop dat de nachtvluchten sinds mei 2015 via twee aanvliegroutes over Castricum heen komen omdat de alternatieve aanvliegroute ’Artip2c’ wegens technische problemen is gesloten. Deze afsluiting zou tijdelijk zijn, maar is al drie jaar een feit. Waardoor Castricum en andere gemeenten in de regio de volle laag krijgen. Het softwareprobleem is nog altijd niet opgelost.

D66 wil dat Castricum wordt gecompenseerd voor de ’afgenomen leefbaarheid’ door de vliegtuigen. Daarbij denkt D66-fractielid Ivor Balke aan ’een flinke subsidiepot voor isolerende maatregelen’.

De voorstellen van GroenLinks en D66 worden op 11 juli in stemming gebracht.

Bekijk bericht op "NHD"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

De VVD is de gemeenteraad is het daarmee eens. Volgens die partij ’schiet GoenLinks in de spontane klimaatstress’. Volgens CkenG is de groep klagers in Castricum ’een relatief kleine groep’.

Waarschijnlijk zijn veel mensen al afgehaakt met klagen, omdat ze denken dat het toch geen zin heeft! Ik heb dit mechanisme al in mijn cursus Schiphollen uitgelegd. Het werkt dus echt zo!

Mensen NIET meer op de VVD stemmen!! Ook niet op de PVV. Allemaal tuig!

Geplaatst door Marc uit Almere

Klagen heeft geen enkele zin meer. Dat is nu wel duidelijk na jaren groeiende overlast. Ik hoop diep in mijn hart op een moment dat de politiek en de luchtvaart spijt betuigd voor de ellende welke zij bij eigen burgers, hardwerkende gezinnen, hebben veroorzaakt. Tevens hoop ik op gerechtigheid en dat de schuldigen hiervoor worden berecht. Waanzin wat er boven Nederland gebeurt!!!!

Geplaatst door Josje

Als ik in Castricum in de duinen wandel schiet ik altijd in de spontane klimaatstress, nou ja primair in de lawaaistress, ook al had ik me voorgenomen me dit keer niet zo te laten opfokken door de vliegtuigherrie, want het is verder zo'n mooi wandelgebied. Maar ik ben dan ook geen VVD'er. Die hebben vast oortjes in met een lekker muziekje op flink volume als ze gaan recreëren in de natuur.

Geplaatst door Wim

CKenG = Castricum Kernen en gezond.
"Volgens CkenG is de groep klagers in Castricum ’een relatief kleine groep’.".
PVRC heeft meer dan 650 leden. Is dit een kleine groep?
Kernen en gezond. Waar staat deze uitdrukking voor?


Geplaatst door Hoogkamer uit Castricum

Door overlast geluidshinder vliegtuigen,de hele nacht niet geslapen.
Vind het niet normaal ,dat om de paar minuten een vliegtuig over vliegt.
Milieu??......
Hoop dat er echt wat aan gedaan word door de politiek.
Moet nog wel een beetje leefbaar blijven, door normaal je nachtrust te hebben!!!!!

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Ik hoop nog steeds dat van de 198000 ernstig gehinderden in onze regio, eens minimaal 50000 bereid zullen zijn naar Schiphol te gaan en op de luchthaven het grootste verkeersinfarct van NL te veroorzaken. Met 100 man en spandoeken in Den Haag zal niet helpen.

Geplaatst door Marc uit Almere

Beste Bob! Dat moet zeker lukken! Ik kom uit Almere buiten (oost), woon op 50km hemelsbreed van Shithol en wordt gek van die enorme drukte boven mijn wijk, en dat op hoogtes tussen de 1000 en 2000m Almere binnen. Herrie, gedonder, gejank de hele dag! Allemaal richting de Aalsmeerbaan, buitenveldertbaan of de Kaagbaan. Bizar!!! Ik accepteer geen groei maar zet mij volledig in op krimp. Als wij daarbij de luchtvaart moeten bezetten, dan doen we dat!!!

Geplaatst door Sara

@Bob @Mark. Ja jullie hebben zo gelijk. Ik vind echt dat het tijd is voor een massa protest op schiphol. Het zou zoden aan de dijk zetten als we met zijn allen er heen gingen. Idd niet 100 mensen met een spandoek om gelijk gesteld te worden met wat idioten met een zinloze missie. . Het is hier nu ook weer eens herrie en een continuüm van gepiep. De derde avond op een rij. Ik hoop op een dag.... 100.000 gehinderden bezetten schiphol. Juist tijdens de zomer drukte. Ik zie de boze gedupeerden al voor me (in een item van de Nos) met hun verongelijkte smoelen omdat ze niet op bestemming aankomen. Dat steekt me nog het meest. Het totale gebrek aan empathie. Het heeft namelijk werkelijk impact op onze kwaliteit van leven en onze gezondheid. Leuk item van de npo radio Schiphol helemaal niet goed voor economie https://www.nporadio1.nl/nieuwsweekend/onderwerpen/506843-schiphol-helemaal-niet-goed-voor-economie. Langzaam valt de leugen uitelkaar.

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Dames en heren, met alle respect voor jullie toewijding en protest kracht en initiatieven..Ik sta zeker aan jullie kant en waarschijnlijk kom ik ook dan.
Maar een massaal protest gaat er niet komen..
Verreweg de meeste mensen stemmen een pro luchtvaart partij.
Ze zijn bang geworden door de VVD / BV Nederland leugens, dat het allemaal zo goed is voor ons, voor Nederland.
Uiteraard is het niet goed voor ons, we betalen on scheel aan luchtvaart subsidie en het klimaat, welzijn, gezondheid en milieu lijden zwaar. Slecht een kleine elite profiteert.
De schiphol groei is alleen maar mogelijk geweest door zware subsidie en economische stimulatie. Nu op het hoogtepunt van alle bubbels voegtde sector nog steeds niks toe en de vliegmaatschappijen zijn bankroet.
Heb geduld, de beoogde groei gaat er nooit komen en implosie is reeds begonnen.

Geplaatst door Sara

@peter:Voor mij is een massa protest meer een fantasie helaas. Ik zelf ben er wel bij hoor! Maar dan sta je idd met honderd mensen en een spandoek.. de mensen in mijn buurt boeit het niet. Helemaal niet. De 600 dode vissen dood in de ring ook niet. De schadelijke uitstoot niet. De droogte niet. Het klimaat al helemaal niet. Milleu is een vies woord namelijk.Goed voor de economie is de mantra. Ook al zeg je dat dat iets uit de jaren 80 is.
Ik hoop heel erg dat het stopt deze waanzin en dat het inderdaad zich zelf reguleert.

Op deze site & blog vind ik wel veel troost en voel me daardoor niet alleen. Jullie hebben net als ik een groot gedeelte van de dag of en nacht(we hebben beurten, afhankelijk van de wind of andere grillen van shithole) last van iets dat zich lastig laat uitleggen. Ik bedoel aan vrienden werkgevers collega's of zelf familie. Tenminste dat is mijn persoonlijke ervaring en mening. Hoewel wetenschappelijkonderzoek bewijst dat geluid op deze schaal een effect heeft op ons lichaam blijft het een soort tussen de oren ding. Een soort oordeel. Dat je kunt verhuizen of er aan wennen. Ik kan nu niet verhuizen en aan deze lelijkheid wennen nope. Dus ik zet alle zeilen bij. Je mag van Schiphol niet uitslapen op zondag. Vanaf zes uur. Derde keer op een rij geen volledige nacht. (Dat was je weekend ). Vanavond extra vroeg slapen. Beneden. Steeds het hoofd rust geven. Je kunt niet even iets leuks gaan doen met vrienden omdat het met de geluids terror de hele dag te veel wordt(ik heb
stilte nodig bv door wandeling, rust geen mensen geen vliegende stofzuigers maar vogels of het geluid van een grazende koe Een vol hoofd snappen mensen niet echt als reden dat ik niet mee kan of niet kan komen op een verjaardag. Het brein wordt denk ik nog steeds gezien als ziel en niet als een orgaan dat moet werken om te zijn en alles aan te sturen. Het ene mens filtert beter dan de ander. Het ene mens dat minder goed filteren kan, signaleert meer. Voor dat mens is leven naast schiphol echt een hel.

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Ik ben reeel genoeg om in te zien dat een massaprotest op dit moment niet zal gebeuren. Uw reacties begrijp ik dan ook goed. Toch is het wel zaak om druk erop te houden. De problemen (lawaai, klimaat) gaan niet weg en zullen steeds erger worden.

Ik sprak een persoon werkzaam bij KLM op een feestje erop aan. Hij voelde zich toch niet gemakkelijk en wist mijn argumenten niet te ontzenuwen. Het is nog een lange weg om te gaan. De egoistische vliegconsument moeten we blijven bestoken!

Belangrijk is ook om de beweringen van de sector te ontkrachten met geluidsmetingen en eigen berekeningen, zoals tegenstanders van Lelystad regelmatig doen.

Mondiaal gaat de luchtvaart de komende decennia op deze wijze zeker een aandeel >10% in emissies voor zijn rekening nemen (zeker door de groei in China en India). Dit is natuurlijk volkomen waanzin, zeker in een tijd dat wij (ook lawaaiige!) warmtepompen moeten gaan aanschaffen.

PS: Zondag vanaf 05:22 u niet meer kunnen slapen door de vliegtuigdreun! Hele dag moe!