Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vooral vliegtuigen en windturbines ’erg storend’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1197 
|
 nhd.nl 
hv_vliegtuig_2810.jpeg

Door Roel van Leeuwen

ALKMAAR - Vliegtuigen, (snel)wegen en bedrijventerreinen worden door Noord-Hollanders het vaakst genoemd als storende elementen in het landschap. Dat blijkt uit het Grote Natuuronderzoek 2015 dat in opdracht van deze krant en Landschap Noord-Holland is gehouden.


Vooral rust wordt gewaardeerd in natuurgebieden


16 procent van de deelnemers aan de natuurenquête ervaart vliegtuigen als ’erg storend’. Vooral door inwoners uit Heiloo en Castricum worden de vliegtuigen vaak genoemd als bron van ergernis.

Windmolens krijgen van 14 procent van de ondervraagden de kwalificatie ’erg storend’ mee. In Medemblik – waar men zicht heeft op de megaturbine ’De Ambtenaar’ en in de gemeente Drechterland ergert men zich bovengemiddeld aan de turbines. Megastallen roepen eveneens vooral negatieve gevoelens op.

Vooruit gegaan
Gemiddeld vindt 30 procent van de Noord-Hollanders dat de kwaliteit van de natuurgebieden in de provincie er de laatste jaren op vooruit is gegaan tegen 15 procent die vindt dat de kwaliteit juist is verslechterd. Vooral in Den Helder is men te spreken over de ontwikkelingen. 49 procent van de deelnemers uit die gemeente vindt dat de natuurgebieden erop vooruit zijn gegaan. In Purmerend zijn de meningen het meest verdeeld. Wat betreft het openbaar groen in de eigen woonplaats vindt 40 procent dat dat erop is achteruitgegaan.

Met name in Amsterdam, Haarlemmermeer en Hoorn zou de meerderheid van de respondenten graag meer natuur om zich heen willen. In plaatsen als Bergen, Velsen en Hilversum is een ruime meerderheid tevreden over de hoeveelheid natuur.

Rust
Gevraagd naar wat een natuurgebied aantrekkelijk maakt, geeft 79,4 procent van de respondenten aan vooral de rust in natuurgebieden te waarderen. Een mooie omgeving, interessante planten en dieren die je er kunt zien, worden ook vaak genoemd, net als: voldoende wandelpaden, gratis toegang en dat het gebied zich vlakbij de eigen woonplaats bevindt.

Uit het onderzoek blijkt dat 45 procent van de ondervraagden binnen de eigen regio (afstand van 25 kilometer) blijft als ze een natuurgebied bezoeken, terwijl 23 procent vooral dichtbij de eigen woonplaats (afstand van 5 kilometer) de natuur intrekt. 17 procent zegt door heel Nederland te reizen om de natuur te ontdekken.

Onderzoek
Het natuuronderzoek werd uitgevoerd door Onderzoeksbureau Mirantes. In totaal hebben ruim zevenduizend Noord-Hollanders de enquête ingevuld. Naast lezers van deze krant en deelnemers aan het RegioPeil panel hebben ook leden van Landschap Noord-Holland meegedaan. De uitgebreide resultaten vindt u terug op de website van deze krant en op de site: HIER

Bekijk bericht op "nhd.nl"

Reacties op dit bericht