Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vollenbroek wil samen met boeren luchtvaart aanpakken

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1220 
|
 schipholwatch.nl - 23-10-2020 
KLM_only_2018.tekst2.JPG

Natuurbeschermer Johan Vollenbroek is extreem ontevreden met het nieuwe wetsvoorstel van minister Carola Schouten voor de aanpak van de stikstofcrisis. Hij noemt het onomwonden een flutwet. Zijn organisatie MOB werkte een alternatief voorstel uit en wil dit samen met de boeren gebruiken om luchtvaart en industrie te dwingen tot 50 procent reductie van de stikstofuitstoot.

“Anderhalf jaar na de PAS-uitspraak van de Raad van State zit het stikstofdossier nog steeds muurvast”, vertelt Vollenbroek. “Het is duidelijk dat dit kabinet het niet gaat oplossen. Als de recente stikstofwet van Schouten er overhoopt zou doorkomen, dan raken we weer verzeild in een jarenlange juridische guerilla die slecht is voor natuur, boeren én de economie.”

Vollenbroek meent dat veel boeren inmiddels inzien dat de natuur ernstig te lijden heeft onder de stikstofdepositie. “In Nederland heeft het Programma Aanpak Stikstof (PAS) voor een verdere achteruitgang gezorgd. De door de minister recentelijk ingediende stikstofwet is een PAS 2.0 en leidt tot nog meer achteruitgang van de natuur.”

Geen lening zonder vergunning

Voor veel boeren levert dit grote problemen op, zo signaleert de voorman van Mobilisation for the Environment (MOB). “Ruim 4000 boeren zitten anderhalf jaar na de uitspraak van de Raad van State nog steeds zonder stikstofvergunning. Ze krijgen geen geld meer van de bank: zonder vergunning geen lening, zo zegt Rabobank. Dit is in de nieuwe wet tot onze grote verbazing niet geregeld. Schouten lijkt van mening dat de banken de problemen van de stikstofmelders maar moeten oplossen. Ze weet het zelf ook niet meer.”

Het extern salderen van stikstofdepositie gaat een ramp worden voor de boeren, aldus Vollenbroek. Veel stikstofruimte zal wegvloeien uit de landbouw, boeren die verder willen of willen uitbreiden zullen er fors voor moeten gaan betalen. Zij zullen dan moeten opboksen tegen het grootkapitaal, onder meer de industrie en de luchtvaart.

Extern salderen exit
“Hierdoor komen de inkomens van boeren nog verder onder druk te staan.” MOB stelt de boeren dan ook voor samen op te trekken conform het advies van Remkes. Vijftig procent emissiereductie voor alle sectoren in 10 jaar als wettelijke resultaatverplichting, passende tussendoelen, netjes uitkopen van boeren die in of nabij een Natura 2000-gebied zijn gevestigd met een passende drempelwaarde. En geen extern salderen of verleasen van stikstofruimte meer. “Dat leidt immers nu al tot grootschalige fraude.”

Vollenbroek zegt al van meerdere agrarische organisaties te horen gekregen dat een reductie van 50 procent voor de boeren technisch geen problemen oplevert. Dit wetende roept hij de boeren op een front te vormen en samen met MOB naar het kabinet te stappen.

MOB wil in dat geval voluit de procedures ingaan om ook de industrie en de luchtvaart op 50 procent stikstofreductie te krijgen.

Bekijk bericht op "schipholwatch.nl - 23-10-2020"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Dhr Vollenbroek weet waar hij het over heeft! De meeste boeren weten ook hoe ze bepaalde problemen het beste aan kunnen pakken en persoonlijk zie ik liever 800.000 koeien in de wei dan 800.000 klimaatslopende en teringherrie producerende vliegTUIGen!

Dus dhr Vollenbroek kan op mijn steun en sympathie rekenen....