Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vollenbroek eist inzage vergunningaanvragen vliegvelden

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 536 
|
 schipholwatch.nl - 09-10-2020 
KLM_only_2018.tekst2.JPG

Vandaag heeft Johan Vollenbroek (hier) inzage geëist in de aanvragen voor een stikstofvergunning van de vliegvelden. Die aanvragen zouden volgens het verantwoordelijke ministerie van LNV tijdig zijn ingediend, maar de voorman van MOB vertrouwt dat niet.

Dit blijkt uit zijn brief van vandaag aan het ministerie. “In uw besluit tot het afwijzen van handhaving op de wet natuurbescherming staat dat alle vier de vliegvelden per 1 oktober de aanvraag hebben ingediend. Wij ontvingen echter tot nog toe geen kopie van die aanvragen.”

Vollenbroek is voorman van de stichting Mobilisation for the Environment (MOB, zie hier). Hij gebruikt de Wet openbaarheid bestuur (WOB) om inzage te krijgen, maar biedt het ministerie nog een uitweg door de aanvragen van de vliegvelden rechtstreeks te mailen aan MOB als belanghebbende in deze zaak.

Uitweg aangeboden
Dat heeft voor het ministerie het voordeel dat de aanvragen niet openbaar hoeven te worden gemaakt via de eigen website. “Immers het handelt hier niet om een WOB-verzoek, maar om stukken in het kader van de handhavingsprocedure. Wij hebben die stukken nodig om een goede afweging te kunnen maken of wij al dan niet beroep zullen instellen tegen de afwijzing van onze handhavingsverzoeken.”

De volgens LNV ingediende aanvragen spelen een belangrijke rol in de afwijzing van de handhavingsverzoeken door MOB.

Onwettige situatie duurt voort
MOB verzocht het ministerie van LNV eerder om vliegvelden te houden aan hun wettelijke plicht om te beschikken over een vergunning in het kader van de wet natuurbescherming. De vliegvelden beschikten onwettig niet over zo’n vergunning. Ondanks deze overtreding, besloot minister Carola Schouten (LNV) niet te handhaven.

MOB tekende hiertegen beroep aan, maar dit werd afgewezen omdat de vliegvelden de tijd werd gegund alsnog een aanvraag in te dienen voor zo’n vergunning. LNV stelde eerder dat die aanvragen op tijd waren ingediend, maar verzuimde de aanvragen te publiceren. Democratische controle is zodoende vooralsnog onmogelijk.

Lees hier de brief op poten van MOB aan minister Carola Schouten

Bekijk bericht op "schipholwatch.nl - 09-10-2020"

Reacties op dit bericht