Vogelbescherming in beroep tegen uitbreiding luchthaven Lelystad
ZEIST - Vogelbescherming Nederland verzet zich tegen de uitbreiding van de luchthaven in Lelystad. De organisatie is bij de Raad van State in beroep gegaan tegen het bestemmingplan van de gemeente. Volgens de Vogelbescherming heeft de gemeente te weinig oog voor de grote risico's voor de natuur en de vliegveiligheid.
„We vinden het wonderlijk dat er geen vergunning nodig is voor de natuurbeschermingswet. De gemeente Lelystad baseert het bestemmingsplan op een literatuuronderzoek. Wij willen via gedegen onderzoek uitvinden wat de effecten zijn op de luchtveiligheid”, laat Kees de Pater, woordvoerder van de Vogelbescherming, weten aan de Telegraaf.
'Deugdelijk onderzoek nodig'
Vorig jaar nam het kabinet het besluit de luchthaven uit te breiden naar een vliegveld met 45.000 vluchten per jaar met grote passagiersvliegtuigen. De Vogelbescherming stelt dat het kabinet dit besluit nam zonder deugdelijk onderzoek te doen naar de gevolgen. Vliegveld Lelystad ligt vlakbij zeer vogelrijke natuurgebieden, zoals de Oostvaardersplassen, het Markermeer, de Lepelaarplassen en de randmeren.
'Grote vogels zijn risico'
In de natuurgebieden rondom luchthaven Lelystad zitten zeer veel grote vogels zoals ganzen, zwanen en reigers. Juist grote vogels vormen een risico voor landende en opstijgende vliegtuigen, aldus de Vogelbescherming. „Rond Schiphol worden ganzen en zwanen binnen een straal van 20 kilometer afgeschoten. Mocht dat ook gebeuren in Lelystad, dan heeft dat dramatische gevolgen voor de natuurgebieden”, aldus De Pater.
Geplaatst door polderbewoner uit Biddinghuizen