Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vliegverkeer groeiend Lelystad mag Schiphol niet hinderen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1186 
|
 luchtvaartnieuws.nl 
hvs_lvnl_DSC_2532.jpg

Door: Klaas-Jan van Woerkom

LELYSTAD - De discussie rond Lelystad Airport blijven de gemoederen bezighouden. Omwonenden vragen zich af waarom er straks zo laag over de omliggende provincies moet worden gevlogen. “Vliegtuigen dalen niet eerder dan noodzakelijk”, bezweert directeur Michiel van Dorst van Luchtverkeersleiding Nederland in gesprek met Luchtvaartnieuws Magazine.
Vanaf 2019 moeten de eerste passagiersvliegtuigen vakantievluchten uitvoeren vanaf Lelystad Airport. Er worden tientallen miljoen geïnvesteerd in de verlenging van de start- en landingsbaan, de aanleg van taxibanen en vliegtuigopstelplaatsen en een moderne en duurzame terminal.
Tussen de opening in 2019 en 2023 moet Lelystad Airport groeien tot 10.000 commerciële vliegbewegingen per jaar, waardoor er zo’n 1,5 miljoen passagiers kunnen worden afgehandeld. In 2032 kan dat oplopen tot 45.000 vluchten en 6,8 miljoen passagiers per jaar.

Grote verkeersvliegtuigen van het formaat Boeing 737 en Airbus A320 mogen straks tussen 6.00 en 23.00 uur gebruik maken van Lelystad Airport, om de overlast voor omwonenden te beperken.

Geluidsoverlast
Een groot pijnpunt is de geluidsoverlast die de luchthaven vanaf 2019 voor de omgeving met zich meebrengt. Tot ver buiten de provinciegrenzen klinken zorgen over laagvliegende toestellen, die het luchtruim boven tot nu toe rustige woonkernen en natuurgebieden doorkruisen. Kamervragen rond de totstandkoming van de routes ten spijt gaat de aanleg van de luchthaven hoe dan ook door. “Er zijn lusten en lasten”, zegt luchthavendirecteur Hanne Buis in gesprek met Luchtvaartnieuws Magazine. “Uiteraard nemen wij alle zorgen serieus, maar het is een feit dat de luchthaven er komt.”

LVNL kreeg samen met de militaire luchtverkeersleiding (CLSK) opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu opdracht om een ontwerp te maken van de vliegroutes, die aansluiten op bestaande routes in het hogere luchtruim.

Niet extreem laag
Het beeld dat er extreem laag gevlogen gaat worden over provincies als Flevoland, Gelderland, Overijssel of Drenthe klopt volgens LVNL-topman Michiel van Dorst niet. “We hanteren in die gebieden, zoals afgesproken, flight level 60, omgerekend 1,8 kilometer. Dat doen we ook rond Schiphol en andere luchthavens. Er wordt niet eerder dan nodig aan de daling voor de landing begonnen.” Toch zien veel inwoners van genoemde provincies en politici dat anders. Er worden daarom nieuwe Kamervragen voorbereid over de totstandkoming van de routes.

Schiphol niet hinderen

De aan- en uitvliegroutes werden in 2014 ontworpen in afstemming met de Alderstafel. “Omdat Schiphol en Lelystad dicht bij elkaar liggen, en het verkeer altijd op voldoende afstand van elkaar moet vliegen, was dit een complexe klus. Het Schipholverkeer mag namelijk niet gehinderd worden door het Lelystadverkeer omdat Lelystad bedoeld is als ontlasting voor Schiphol”, aldus Van Dorst, die zelf ook jarenlang gezagvoerder was.

Directeur Buis van Lelystad Airport pleit intussen voorzichtig voor een herindeling van het Nederlandse luchtruim. “Dat bestaat nu uit een lappendeken van overvliegend verkeer, vluchten van en naar Schiphol, recreatief verkeer en militaire vliegbewegingen.”

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.


Niet extreem laag
Het beeld dat er extreem laag gevlogen gaat worden over provincies als Flevoland, Gelderland, Overijssel of Drenthe klopt volgens LVNL-topman Michiel van Dorst niet. “We hanteren in die gebieden, zoals afgesproken, flight level 60, omgerekend 1,8 kilometer. Dat doen we ook rond Schiphol en andere luchthavens. Er wordt niet eerder dan nodig aan de daling voor de landing begonnen.

Wie heeft er de langste neus van Nederland?
De heer Michiel van Dorst?

Rond Schiphol wordt er op een krappe 600 meter aangevlogen, reeds vanaf Schoorl !
Flight level 20 is rond Schiphol van toepassing en dat weet Machiel van Dorst donders goed !
En hierin zit nu het venijn, want wanneer is het nodig dat de daling wordt ingezet (bij Lelystad) ?
Is dat, net als bij Schiphol, zo´n 60Km (!) van de luchthaven af, als het steeds maar drukker wordt ?

Een tip aan de LVLN en in het bijzonder aan Michiel van Dorst: eerlijkheid wordt beloond, leugens worden bestraft.Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Keihard liegen kom je echter het verste mee in de luchtvaart business.

Geplaatst door Griese JH uit amstelveen

De WAL ZAL het Schip keren ! Liegen, Liegen, . dhr van Dorst is benauwd voor zijn eigen salaris. Graaiers noemen we dit soort lieden tegenwoordig !