Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vliegvelden krijgen CO2-plafonds opgelegd “als stok achter de deur”

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 515 
|
 nu.nl - 17-03-2023 
23-06-2018_001.JPG

Het kabinet gaat luchthavens CO2-plafonds opleggen. Dat moet garanderen dat de vliegvelden hun uitstoot terugbrengen. Dat meldt minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag aan de Tweede Kamer.
Elk vliegveld in Nederland krijgt een maximumuitstoot opgelegd. Daarbij kijkt de overheid naar de uitstoot van vluchten die vertrekken vanaf de luchthavens. De klimaatdoelen voor de luchtvaart zijn namelijk nog niet in de wet opgenomen.

De overheid heeft al afspraken gemaakt met de luchtvaart over de CO2-uitstoot. Als bedrijven zich daaraan houden, hebben ze volgens Harbers geen last van de plafonds. "Als het trager gaat, loop je vroeg of laat tegen het plafond aan." Hij spreekt daarom van een "stok achter de deur".

Linkse partijen willen dat de luchtvaart krimpt, maar luchtvaartmaatschappijen verzetten zich hier juist tegen. Zij zeggen ook CO2 en geluidsoverlast te kunnen verlagen zonder minder te vliegen. De Nederlandse luchtvaart is verantwoordelijk voor ongeveer 4,5 procent van de totale CO2-uitstoot in ons land.

Bekijk bericht op "nu.nl - 17-03-2023"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door 12kwadraat uit Castricum

Met welk hoog ambitieniveau gaan ze beginnen? Of wordt het gebakken lucht? Vooralsnog heb ik er weinig vertrouwen in, gezien het continue manipuleren.