Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vliegveld Teuge mag doorgroeien als aantal parachutevluchten in weekends omlaag gaat

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 646 
|
 destentor.nl - 20-04-2021 
pbct-e-vliegtuig-2016-web.jpg

Door Niek Megen

Vliegveld Teuge mag doorgroeien maar wel onder de voorwaarde dat er minder parachutevluchten opstijgen. Ook moet het vliegveld in de toekomst de uitstoot van CO2 verminderen. Deze eisen wil de provincie Gelderland verbinden aan het Luchtvaartbesluit dat het vliegveld heeft aangevraagd.

Gelderland kiest hiermee voor de gulden middenweg. De provincie komt de luchthaven tegemoet door perspectief te bieden voor groei en tegelijkertijd maakt Gelderland een gebaar naar de omwonenden die al jaren klagen over met name de herrie van parachutevluchten in de weekends.

De provincie moet deze zomer een Luchthavenbesluit nemen voor het regionale vliegveld. Dat is een soort vergunning die bepaalt hoeveel vliegbewegingen er mogen plaatsvinden. Teuge Airport heeft hier vorig jaar een aanvraag voor ingediend. De regionale luchthaven liet weten een vergunning te willen voor 80.000 vliegbewegingen per jaar.

Perspectief
Dat is veel meer dan de bijna 50.000 vliegbewegingen (starts en landingen) die het vliegveld in 2020 verwerkte. Een maximum rond die koers ziet de luchthaven niet zitten. ,,Dan kan ik de bedrijven op en rond het vliegveld geen perspectief bieden’’, liet luchthavendirecteur Matthijs de Haan vorig najaar weten. Omwonenden die zijn verenigd in actiegroepen als Platform Vlieghinder Teuge kijken daar anders naar. Zij houden vast aan het huidige aantal vliegbewegingen.

De discussie over de toekomst van het vliegveld bij Apeldoorn sleept zich al voort sinds Gelderland in 2009 het gezag over het vliegveld overnam van het Rijk. Dat heeft onder meer te maken met een fout, die in 2016 aan het licht kwam. In de bestaande vergunning, die nog door het ministerie van Infrastructuur en Milieu was opgesteld, is een verkeerde berekening opgenomen.

Verdubbeling
Door de omzetting van het maximaal aantal vliegbewegingen naar een Europese geluidsnorm kreeg Teuge per ongeluk twee keer zoveel ruimte toebedeeld, namelijk 160.000 vliegbewegingen op jaarbasis. In het nieuwe Luchthavenbesluit wil Teuge Airport dit terugbrengen naar 80.000, wat nog steeds bijna een verdubbeling is van het huidige gebruik.

In de aanloop naar een definitief Luchthavenbesluit besloot de provincie een tussenstap te zetten door drie scenario’s nader te bestuderen. Eén scenario ging uit van groei zoals gewenst door het vliegveld, de tweede van een beperking van het aantal vliegbewegingen tot 40.000 en een derde scenario was gebaseerd op groei onder voorwaarden. Dat laatste scenario stelt het provinciebestuur nu voor aan Provinciale Staten, die hierover het laatste woord heeft.

Overlast
In deze variant mogen de parachutevluchten twee tot vier weekenddagen per maand niet opstijgen. ,,De meeste hinder ontstaat door geluid. Daarom overwegen we als college om hier in de weekenden eisen aan te stellen’’, zegt gedeputeerde Luchtvaart Christianne van der Wal. ,,Op die momenten neemt de overlast af maar worden de mogelijkheden voor de luchthaven beperkt. Daarom horen we graag de reactie van de Staten.’’

Ook wil de provincie in het Luchtvaartbesluit regelen dat vliegveld Teuge kiest voor duurzame groei. Dit moet op termijn leiden tot minder uitstoot van CO2 op en rond het vliegveld. Het vliegveld krijgt in de toekomst dan een beperking van de maximaal toegestane geluidsruimte. Als vliegtuigen schoner en stiller worden, kunnen op Teuge toch dezelfde aantallen vliegbewegingen worden gemaakt.

Geen regels
Hier is nog wel een probleem, omdat er voor duurzame luchtvaart nog geen regels en normen zijn vastgelegd. Toch wil de provincie deze ambitie in het besluit vastleggen, zodat de luchthaven hier rekening mee kan houden.

Voorzitter Geert Boreel van het Platform Vlieghinder Teuge moet de stukken nog lezen. ,,Het venijn zit vaak in de details. Maar dat ze de hinder nu erkennen, is al een hele stap.’’

Bekijk bericht op "destentor.nl - 20-04-2021"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door 12kwadraat uit Castricum

Alles begint klein en voor je het weet is het een waterhoofd en de omwonenden aan de pillen.