Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Vliegveld Lelystad wordt burgers door de strot gedrukt

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 569 
|
 De Stentor - 10-11-2017 
hv_veiligheid_2928.jpeg


Door Paolo Laconi

Veel inwoners van deze regio vrezen vliegtuigherrie als Lelystad Airport straks opent. Terecht, stelt Marjolein Rotsteeg (57) uit Hoenderloo, die jaren onder de rook van Schiphol woonde. ,,Ik weet helaas uit eigen ervaring dat we deze herrie niet moeten willen."

Ze groeide op in Rotterdam en woonde vele jaren in Hoofddorp, op een steenworp afstand van Schiphol. Uit eigen ervaring weet ze wat laag overvliegende vliegtuigen met een mens doen. ,,Deze herrie moeten we niet willen. Daarom blijf ik me ertegen verzetten."

Rotsteeg verhuisde naar Oost-Nederland voor de rust en de ruimte. Ze belandde in Hoenderloo, op de Veluwe. Toen bekend werd dat er behalve een vertrek-route van Lelystad Airport straks óók een naderingsroute pal over Hoenderloo gaat, schrok ze zich rot. ,,De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van West-Europa. Hoe verzin je het om er lange laagvliegroutes overheen te plannen? Ik ben actief voor Red de Veluwe. Het is opmerkelijk hoeveel reacties we krijgen van mensen uit de Randstad die het een groot schandaal vinden en zeggen: 'laat de Veluwe met rust, het is de enige plek in Nederland waar het nog echt stil is'."

In haar dorp Hoenderloo zijn de vliegroutes al weken het gesprek van de dag. Al overheerst volgens Rotsteeg een gevoel van onmacht. ,,Mensen zijn tegen, steunen Red de Veluwe, tekenen de petitie. Tegelijkertijd zeggen ze: 'het heeft toch geen zin, alles is al beklonken'."

Waard
Ook valt het Rotsteeg op dat mensen bang zijn dat hun woning minder waard wordt. ,,Dat denk ik ook. Het is niet mijn grootste zorg, maar je kunt er donder op zeggen dat het gebeurt. Het is niet voor niets dat de grote Veluwse woningcorporatie Triada een claim van 50 miljoen dreigt in te dienen bij het ministerie omdat hun huizen minder waard worden."

Hoewel het ministerie vastbesloten lijkt om - ondanks de vele protesten - door te gaan met vakantievliegveld Lelystad, weigert Rotsteeg om de handdoek in de ring te gooien. ,,Het is de moeite waard om tegen dit plan te vechten. 'Lelystad' is op duistere wijze in achterkamertjes beklonken en wordt burgers nu door de strot gedrukt. Daar moeten we ons tegen verzetten."

'Lelystad' is op duistere wijze in achterkamertjes beklonken


Reacties op dit bericht