Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vliegveld Lelystad mag groter worden

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1265 
|
 nrc.nl (18-01-2017) 
wp-politiek_3701.JPG

Door Mark Duursma

Raad van State
Vliegveld Lelystad mag van de Raad van State worden uitgebreid tot dependance van Schiphol. Er is geen schade voor de natuur.

Het vliegveld van Lelystad wordt uitgebreid. De start-en landingsbaan mag worden verlengd en verbreed en er mag een nieuwe passagiersterminal worden gebouwd.

Dat heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State woensdag besloten. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

De Vogelbescherming en twee boeren hadden bezwaar gemaakt tegen het bestemmingsplan van de gemeente Lelystad. Dat plan maakt het mogelijk de start- en landingsbaan te verlengen van 1.250 naar 2.700 meter en te verbreden van 30 naar 45 meter. Daarmee wordt de luchthaven geschikt voor zwaardere vliegtuigen, zoals de Boeing 737 en de Airbus A320.

Voldoende garantie

De Vogelbescherming vreest schadelijke gevolgen voor natuurgebieden in Flevoland, met name de Oostvaardersplassen.

Volgens de Raad van State heeft de gemeenteraad van Lelystad echter voldoende garantie gekregen dat de ‘natuurlijke kenmerken’ van de omliggende natuurgebieden niet worden aangetast door uitbreiding van de luchthaven. Uit onderzoek zou blijken dat de ‘instandhoudingsdoelen’ voor de bruine en blauwe kiekendief in de Oostvaardersplassen niet in gevaar komen. Volgens de Vogelbescherming zijn de onderzoeken echter „ondermaats”.

Lelystad Airport, eigendom van de Schiphol Groep, wordt uitgebreid om internationale vluchten te kunnen afhandelen. Vanaf april 2019 moet Lelystad een deel van de vakantievluchten van Schiphol overnemen. Er waren voor het eerste jaar 2.000 vluchten gepland, mogelijk worden dat er 4.000. Dat aantal is hoe dan ook bescheiden: Schiphol had vorig jaar 479.000 starts en landingen.

Het nieuwe vliegveld gaat een jaar later open dan gepland. In november liet staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA) aan de Tweede Kamer weten dat Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) vertraging heeft opgelopen bij het uitwerken van vliegroutes van en naar Lelystad Airport. Tot ongenoegen van Dijksma, de Kamer en Schiphol heeft LVNL een jaar extra nodig.

LVNL-directeur Michiel van Dorst meldde maandag in Het Financieele Dagblad de oorzaak van de vertraging. De luchtverkeersleiders dreigden een kwart van hun salaris te moeten inleveren. Van Dorst: „Hierdoor was er niet de motivatie om aan dit plan te werken.” Luchtverkeersleiders verdienen maximaal 238.000 euro per jaar, ruim boven de wettelijke norm van 181.000 euro.

Snelle opening van Lelystad Airport is nodig omdat Schiphol sneller groeit dan verwacht. Hierdoor wordt de met omwonenden afgesproken limiet van 500.000 vliegbewegingen (starts en landingen) tot en met 2020 waarschijnlijk al in 2017 bereikt. Luchtvaartmaatschappijen dringen aan op een politieke oplossing.

Schiphol is naar het aantal passagiers nu de derde luchthaven van Europa, na Heathrow (Londen) en Charles de Gaulle (Parijs). In 2015 waren Frankfurt en Istanbul nog groter dan Schiphol. Van de top-5 groeide alleen Schiphol sterk, met ruim 9 procent naar 63,6 miljoen passagiers.

Bekijk bericht op "nrc.nl (18-01-2017)"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Wat fijn zeg dat Schiphol nu de op 2 na grootste luchthaven in Europa. En dat in het super dichtbevolkte randstedelijk gebied hier.

Veel salaris en bonus dus voor de LVNL baasjes en het Schiphol management. Ach die paar miljoen mensen die last van de herrie hebben en worden ondergesneeuwd door fijnstof moeten niet zo zeuren, dit is heel belangrijk (voor de baasjes) om de grootste overstap hub van Europa te worden.

En ja die paar vogels, dieren en paar honderdduizend inwoners rond Lelystad, Almere, Nobelhorst, Dronten, die worden binnenkort ook verrijkt met zo'n supersonisch economisch wonder. Wat een vreugde!

Op het journaal mocht ik gisteren vernemen dat dit heel goed nieuws was voor de omwonenden van Schiphol, ik zou niet weten waarom want er gaat hier geen vlucht minder vliegen.

Gelukkig staan de ultra-rechtse PVV en VVD hoog in de peilingen, die willen naar zsm 800.000 vluchten, dat schijnt namelijk heel goed te zijn.

Erg veel zin en vertrouwen in de toekomst zo!

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

De PVV (ook wel Partij Voor de Vliegtuigen) zal hier niet: minder , minder, minder roepen, maar meer, meer, meer.
De VVD ( VliegVerkeer Doordrukken) zullen het dus best wel samen kunnen vinden, al denkt de super-arrogante Mark Rutte er (nog) anders over.
Maar de VVD in de persoon van Mark Rutte heeft gedurende de 4 mislukte regeringsjaren al zo veel belooft en gezegd.

Krijg ook nog 1000 Euro van hem.

Nee, we zijn niet goed af met deze partijen.
Geef Groenlinks de kans om een gezonder leefklimaat te creëren.
Dat kost geld, maar geluk / gezondheid is niet te betalen.
Trouwens onder de rechtse partijen ben je ook je geld kwijt, de VVD en de naar rechts opgeschoven PVDA hebben dat inmiddels wel bewezen!


Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Er is geen schade voor de natuur.

Werken er bij de Raad van State enkel dodo's?

Alsof de delta dat Nederland toch echt is, ophoud bij de Flevopolders.

Juist in de Flevopolders hebben o.a. volgels een plaats weten te vinden.

De luchtvaartsector maakt meer kapot, dan je lief is.

Geplaatst door anoniem

Het blijft toch wel bijzonder opmerkelijk dat het gebrek aan motivatie bij de verkeersleiders geen staartje krijgt. Dit is een zaak van nationaal belang,en dan weigert men gewoon. Ook de weigering an sich is niet aangegeven,er zijn geen onderhandelingen geweest over het salaris en het is allemaal niet in het nieuws geweest dat de lvnl gebrek aan motivatie zou hebben, Dit gaf het ministerie ook geen gelegenheid om te onderhandelen?
En dan nu achteraf stelt men simpelweg dat er gebrek aan motivatie was en daarmee is de kous af? Dit is echt een heel erg vreemde gang van zaken. Misschien dat een van onze uitmundende "luchtvaart" jourlalisten hier wat dieper in kan gaan duiken.

Geplaatst door anoniem

Dit gaat natuurlijk ook ergens schade opleveren. Straks is Schiphol vol en dan kan een luchtvaartmaatschappij niet vliegen omdat lelystad nog niet gereed is, Misschien dat dit ergens een mogelijkheid bied voor een rechtzaak. De klm vind het allemaal prima natuurlijk,zij hoeven sowieso niet naar lelystad.