Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Vliegveld in zee: ’Wijk aan Zee’ wist van niets

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1217 
|
 noordhollandsdagblad.nl - 26-01-2018 
thomas_natuur_01-pp.jpeg

Bart Vuijk

Wijk aan Zeeër Bas van den Born, die de inwoners van Wijk aan Zee en Velsen-Noord vertegenwoordigt in de Omgevingsraad Schiphol, was net zo verbaasd over de vliegveld-in-zee-plannen als iedereen. Hij wist er hoegenaamd niets van, en las het plan voor het eerst in de krant.

Dat is al vreemd, maar het kan nog veel gekker. Heemskerker Joop Floor zit ook in die Omgevingsraad. Hij wist wel van het plan en heeft het goedgekeurd. ’Zijn’ Belangenvereniging Zuidbroek prijkt tussen de namen van zestig bewonersgroepen rondom Schiphol die het plan hebben bedacht en aan de minister van infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen hebben gestuurd. Met de aanbeveling om zeer serieus naar het vliegveldplan bij Wijk aan Zee te kijken. Echter, één dag na de presentatie van het plan geeft Floor tegenover deze krant bijna huilend aan dat hij het hele plan ’een gedrocht’ vindt en hij hoopt van harte dat het zo snel mogelijk wordt afgeschoten. Waarom zijn handtekening dan toch onder dit plan staat? ,,Iedereen was voor.” De druk was hem te veel. ,,Als je niet meetekende, kreeg je geen informatie meer.”

PVRC
Een derde ondertekenaar uit deze regio is het Platform Vlieghinder Regio Castricum, de PVRC. Voorzitter Ymte van Gosliga verdedigt zijn goedkeuring aan het plan. Het idee om een vliegveld in zee voor de kust van Wijk aan Zee aan te leggen, vindt hij een minder belangrijke component ervan. Belangrijker is volgens hem dat alle ondertekenaars in het plan aangeven dat het voorbij moet zijn met de groei van Schiphol, op welke manier dan ook. De nationale luchthaven zit vol, en er kan geen vliegtuig meer bij. Het is klaar.

De uitbreidingsmogelijkheden op land zijn ook op, en dus moet je naar zee. Wijk aan Zeeërs hebben daar volgens hem geen last van. ,,Het ligt zeven kilometer uit de kust.” Van Gosliga ziet in het plan een plaatje staan met stippellijntjes waarover de vliegtuigen naar de nieuwe zee-luchthaven moeten aanvliegen. Die aan- en uitvliegroutes lopen niet over land. Geen overlast dus. Het enige bezwaar dat hij zich wel kan voorstellen, is dat het vrije uitzicht over zee wordt bedorven. Gezien de vliegherrie-overlast is dat iets wat voor lief moet worden genomen, is kort samengevat zijn mening.

Zo zitten de bewonersvertegenwoordigers uit dit gebied die meepraten over de toekomst van Schiphol in de Omgevingsraad Schiphol (ORS), er dus in. De een wist er niets van, terwijl het plan voor zijn deur in zee moet komen; de tweede heeft zich onbedoeld achter het plan geschaard en de derde staat er vierkant achter.

Bas van den Born heeft bij de opstellers van het rapport opheldering gevraagd. Waarom is hij er buiten gehouden? Het blijkt, bij navraag door deze krant, dat Van den Born kennelijk een cruciale vergadering heeft gemist. Op die vergadering gaven zestig van de ruim honderd bewonersverenigingen aan dat ze het toekomstplan verder wilden ontwikkelen. Met als onderdeel het vliegveld bij Wijk aan Zee. Daar was Van den Born niet bij. Mede-opsteller Hans Buurma van het plan: ,,Kennelijk is er bij de interne communicatie in dat platform iets mis gegaan. Het was zeker niet de bedoeling om de vertegenwoordiger van Wijk aan Zee hier buiten te laten.”

Van den Born heeft er tabak van en haalt inmiddels de actieborden al te voorschijn. ,,Wijk aan Zee zal dit niet over zijn kant laten gaan.”

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl - 26-01-2018"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Ik ken dhr vd Born als een integer en punctueel man dat ten eerste, schofferend is het dat er door 1 vergadering te missen dhr vd Born niet via mail cq schriftelijk in kennis is gesteld van de de notulen beftreffende deze vergadering.

Nog schofferender zijn de andere verraderlijke verenigingen die hun achtertuin proberen schoon te vegen en hun troep bij de Wijk aan Zeeërs in de voortuin willen deponeren.
Dit gedrag kan je met recht schaamteloos en verachtelijk noemen.

Geplaatst door Griese JH uit amstelveen

@Michel: Ook ik ken Bas v/d Born , als een zeer gewaardeerd en integer lid van o.a. onze BLRS koepel met 18 Platforms, (Vereniging Behoud Leefmilieu Regio Schiphol) waar ik de Secretaris van ben, Erwin von de Meer Voorzitter en Ymte van Gosliga als Bestuurslid. Van 2 kanten is de communicatie naar hem en van hem niet optimaal geweest. Echter ik ben er 100 % van Overtuigd, dat bij de Werkgroep Luchthaven in Zee 0 % boze opzet in het spel is geweest, (Al bediende de VGP zich in het verledren nu en dan van onfisse Praktijken. Het idee voor een Werkgroep Luchthaven in zee, kwam van VGP )
Bas heeft daarbij ook de nodige technische Know how, Hij had ooit een Vliegschool te Engeland. Zelf en als BLRS maakten we ons menigmaal sterk voor zijn pleiten , dat de Transitionlayer omhoog moest, wat die conservatieve NLR maar niets mee deed, ondanks dat er voorstanders waren, als Engeland, en Noorwegen ! In onze BLRS spraken we door

U bedient zich nog al van fiks insinuerende zinnen. Ik ben er van overtuigd, dat NIEMAND van de 60 ondertekenende Pltaforms zich in uw botte insinuerende zinnen herkent. Ik wil hierover zeker met Bas in gesprek, Hoe dan ook, De meeste vergaderingen woonde hij bij, en de locatie was vanaf het begin iedereen bekend: 7 km uit de kust bij IJmuiden/Wijk aan zee. ook aan Bas Verder verdient de Werkgroep een pluim voor hun vele werkzaamheden.en ik weet van de druk die op de Vz dhr Eef Haverkort stond... Hij had inderdaad kunnen zien, dat Bas met Wijk aan zee er nog niet opstond. ... Dat had met 1 telefoontje naar mij of naar hem kunnen worden opgelost. Intern gedoe onder en tussen ons als Bewonersgroepen hadden we in het begin al genoeg. Dat kunnen we missen als kiespijn richting de onbetrouwbare Luchtvaartsector en de onbetrouwbare overheid/ministerie, die niets deed aan het schandelijke gedrag van Nijhuis, die de laastste 3 jaar tegen de Accoorden in, maar liefst 80 % pretvluchten binnen haalde, en het Ministerie NIET ingreep Gr drs Jan Griese Tel 0297-582336

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

@Griese JH, dank voor uw reactie. Eigenlijk heb ik er helemaal geen behoefte aan om hier te reageren en een kansloze discussie te voeren.
Het blijft echter een voldongen feit dat 60 Platforms hun straatje schoon willen wegen en dit in de voortuin van een heel dorp willen deponeren!

Ik ga hier niet verder op in, maar ik laat mijn eerste stukje met 100 % overtuiging staan !
Wat jullie proberen te ‘flikken’ is niet meer goed te praten en wat is het toch jammer dat ik me in moet houden!

Geplaatst door Griese JH uit amstelveen

@Michel, Zeer grof hoor ! ""Het blijft echter een voldongen feit dat 60 Platforms hun straatje schoon willen wegen en dit in de voortuin van een heel dorp willen deponeren! ""

Nee niet meer reageren hoor, Volharden in je paranoia......

"Wat jullie proberen te ‘flikken’ is niet meer goed te praten en wat is het toch jammer dat ik me in moet houden! Houd Je maar niet in hoor, Probeer er maar eens achter teckomen, waar Paranoia in de Psychologie en Psychiatrie zeer mee correleert. ....
Beide heren die met kritiek reageren in het Stuk van Bart Vuijk NHD hierboven waren gewoon vanaf het begin bij de discussies betrokken en vanaf het begin wist iedere aanwezige, dat het om een mogelijk vliegveld met voorlopig 2 banen zou gaan voor de kust van IJmuiden . Zelf was ik bij alle vergaderingen , en ik heb hierover van niemand destijds kritische noten gehoord. Vanavond belde ik met Voorzitter dhr E. Haverkort, dat beide heren het eindrapport ontvingen.
(Op dit moment ligt de vrouw van Haverkort in het ziekenhuis, vandaar dat hij zelf nog niet reageerde. Joop Floor,die mij vanavond belde,stelt, dat hij dat nooit ontving. Maar dat hij een plaatje in de krant zag... Enfin. Wordt ongetwijfeld vervolgt. Morgen Bas maar eens bellen!