Vliegveld in zee enige optie groeiende luchtvaart

Het Amstelveense college van B&W ziet een vliegveld in zee als enige optie om de luchtvaart in Nederland te laten groeien. Vliegveld Lelystad wordt nog wel als optie voor de korte termijn gezien, maar ,,rond Lelystad wonen ook veel mensen, en de capaciteit van dit vliegveld is met één baan beperkt,” aldus het college.
Vliegveld Lelystad moet volgens het college wel op korte termijn een deel van de luchtvaartgroei gaan opvangen. Het college vindt het namelijk niet acceptabel dat onze regio alle lasten van de groei draagt.
Er wordt wel duidelijk gesteld dat Lelystad niet de oplossing is van alle problemen. ,,Daarom is een luchthaven in zee onontkoombaar. Wij pleiten voor aanleg van een luchthaven in zee om de balans economische lusten en lasten voor het leefklimaat in onze regio te herstellen. Dat kan alleen als de groei van de luchtvaart op een nieuw aan te leggen vliegveld in zee plaatsvindt. Daardoor kan het aantal vluchten op Schiphol dalen en daarmee de druk op de leefomgeving van Schiphol verminderen. Ook is dit in het belang van de veiligheid en de gezondheid van Amstelveners,” schrijft het college in Position Paper Schiphol Gemeente Amstelveen dat dinsdag werd gepresenteerd.
Om de huidige toename van vliegtuigoverlast een halt toe te roepen, wil Amstelveen in gesprek met Schiphol over vermindering van het gebruik van de Buitenveldertbaan, de Aalsmeerbaan. Ook moet het aantal nachtvluchten omlaag. Deze gesprekken moeten worden gevoerd met regionale partners. ,,Ook Amsterdam heeft last van de Buitenveldertbaan. Voor het overleg over het gebruik van de Aalsmeerbaan kunnen Uithoorn en Aalsmeer onze bondgenoten zijn.”
Omdat Schiphol een zaak van nationaal belang is zal de gemeente actief contact zoeken met het ministerie en politieke partijen in de Tweede Kamer en daar het Amstelveense standpunt uitdragen.
Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest
In de Metropool regio Eindhoven wordt al ingezet op consolidatie en sanering van de luchthaven.
En in de raden van Rotterdam, Amsterdam en Amstelveen klinkt eenzelfde wens steeds duidelijker door.
Hiermee lijken Schiphol en de sector - die via hun Vereniging Deltametropool totale exploitatie en verstedelijking wilden realiseren! - nu via hun eigen vehikel in de wielen te worden gereden. Daarom is een focus op deze ontwikkeling en pogingen die ongetwijfeld door sector en kabinet in het werk zullen worden gesteld om groei toch door te zetten van groot belang.
En omdat sanering bij het inperken en verbieden van nachtvluchten boven bewoond gebied begint, zou de bouw van een baan vanwaar slechts over zee kan worden aan- en afgevlogen en voorzien van een (ondertunneld) snel vervoer systeem als vervanging van dependance Lelystad wellicht een oplossing kunnen bieden. Een heffing op vliegtickets zou zowel prijsverschillen tussen vliegtuig en trien binnen Europa tot 500 km. op kunnen heffen als benut kunnen worden om deze infra te realiseren.
Nu maar zien of de bestuurders en bewonersplatforms in de Metropool regio's de enorme druk van sector en kabinet kunnen weerstaan en daarmee het gevoerde wanbeleid kunnen keren........