Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vliegveld Hilversum blijft obstakel voor woningbouw Loosdrecht

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1759 
|
 dichtbij.nl Editie t-Gooi 
hv_vliegtuig_3028.jpeg


Door de Dichtbijredactie (Gooi en Eembode)


LOOSDRECHT - De gemeente Wijdemeren kan voorlopig niet meer dan 160 woningen bouwen in het project Ter Sype naast vliegveld Hilversum. De Raad van State wees woensdag de bezwaren van het college van Wijdemeren af tegen het nieuwe bestemmingsplan voor het vliegveld.
Volgens dit plan geldt er een verbod op baanverharding op het vliegveld. Baanverharding is echter juist nodig om de hele woonwijk van 600 woningen te kunnen bouwen. Door de baanverharding hebben de vliegtuigjes minder ruimte nodig voor het opstijgen en landen en blijven ze daardoor verder verwijderd van de nieuwe woonwijk.

Angst
De gemeenteraad van Hilversum staat de baanverharding niet toe uit angst dat anders meer woningen in Hilversum in de lawaaizone komen te liggen. In een projectgroep bestaande uit de gemeenten Hilversum, Wijdemeren, de provincie en het vliegveld was eerder nog wel overeenstemming over verharding van een enkele baan aan de oostzijde. Maar de gemeenteraad van Hilversum is aan die overeenkomst voorbijgegaan.

De Raad van State signaleert slechts dat de gemeenteraad de provinciale regels voor het vliegveld heeft gevolgd. En de provinciale regels sluiten de baanverharding uit. Volgens de Raad kan Wijdemeren nog wel proberen om het zogenoemde luchtvaartbesluit van de provincie over vliegveld Hilversum te laten aanpassen.

440 woningen
De provincie is in principe niet tegen baanverharding, maar dan moeten de beide gemeenten het wel eerst met elkaar eens worden. Zolang de Hilversumse gemeenteraad blijft dwarsliggen, kunnen de resterende 440 woningen in Ter Sype niet worden gebouwd.

Bekijk bericht op "dichtbij.nl Editie t-Gooi"

Reacties op dit bericht