Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Vliegveld heeft vanaf nu luchtverkeersleiding

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 183 
|
 omroepflevoland.nl 
Lelystad_stationsgebouw_hvs.jpg

Lelystad Airport heeft sinds donderdagochtend 07:00 uur luchtverkeersleiding. Voortaan moeten alle vliegtuigen zich melden bij de verkeersleiding voordat ze kunnen vertrekken en landen.

Voor de huidige vliegers verandert veel op het vliegveld. Het gaat om piloten van kleine toestellen. Ze kunnen niet zomaar meer landen of stijgen. Voorheen werd dat nog onderling geregeld zegt Jurgen van Avermaete van Luchtverkeersleiding Nederland. Nu moeten ze eerst toestemming krijgen. Ook gelden er nieuwe aan- en uitvliegroutes voor kleine toestellen, die meer langs de A6 zullen vliegen

Nu is de zogeheten inregelperiode ingegaan. Daarin kan het bestaande verkeer wennen aan de veranderingen. Door luchtverkeersleiding Nederland is vooraf een uitgebreide voorlichtingscampagne gehouden. Er zijn volgens Avermaete gesprekken gevoerd met zo'n duizend vliegers.

Verkeersleiding maakt deel uit van de uitbreiding van de luchthaven voor vakantievluchten. Dan worden de grotere vliegtuigen via de centrale verkeersleiding op Schiphol Oost richting Flevoland geloodst. Vanuit de rood-witte verkeerstoren in Lelystad worden de toestellen in de eerste fase na vertrek en de laatste fase tot de landing begeleid.
2020
Hoewel Lelystad Airport nog niet open is voor vakantievluchten, heeft minister Cora van Nieuwenhuizen toch besloten om nu al luchtverkeersleiding in te voeren. Zo kunnen de 24 verkeersleiders goed ingevoerd raken in de nieuwe procedures en zijn ze klaar, voor het geval er later in 2020 alsnog vakantievluchten mogelijk worden.

Als er door de verkeersleiding minder vluchten kunnen worden afgehandeld, dan zullen nog meer bedrijven hun activiteiten verplaatsen"
Tom van der Meulen, Netherlands Association of Commercial Aviation


'Minder vrijheid'
Vliegbedrijven op Lelystad zijn bang dat zij door de verkeersleiding veel minder vrijheid hebben om te vliegen. De afgelopen jaren zijn er al diverse vliegers uitgeweken naar vliegvelden als Teuge en Hilversum. Als er door de verkeersleiding minder vluchten kunnen worden afgehandeld, dan zullen nog meer bedrijven hun activiteiten verplaatsen, zo verwacht onder anderen Tom van der Meulen van de Netherlands Association of Commercial Aviation (NACA).
Lelystad Airport is al jaren het grootste vliegveld voor de kleine luchtvaart of General Aviation. Volgens cijfers van het CBS had het vliegveld in 2017 ruim 84.000 vliegbewegingen. Dat is in tien jaar flink afgenomen, want in 2008 waren het er nog ruim 127.000.

Bekijk bericht op "omroepflevoland.nl "

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Een diepdroevige dag voor Midden en Oost Nederland. Vanaf nu wordt het leefklimaat ook voor hen verziekt. Elk jaar komt er meer herrie bij. Dit had nooit mogen gebeuren.

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

1 groot circus en de gemiddelde Nederlander maar zich blauw betalen aan deze verspillende rechtse hobbys en subsidie aan het bedrijfsleven.

Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

Zo krijgt LVNL de tijd om zich voor te bereiden om ook rond deze luchthaven misinformatie te verspreiden. Tenzij blijkt dat deze miskleun moet worden afgeblazen.