Platform Vlieghinder Kennemerland
 

vliegtuigen rondom Eindhoven Airport maken teveel geluid

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 98 
|
 ed.nl 
tb_vliegtuig_Transavia_PH_XRX.jpg

Door Bart-Jan van Rooij

Nog dit jaar moeten Ryanair, Transavia en Wizz Air flinke stappen gaan zetten: vliegtuigen rondom Eindhoven Airport maken teveel geluid

Minder lawaaikisten, meer nieuwe en dus wat stillere vliegtuigen. Toestellen van luchtvaartmaatschappijen die vliegen op Eindhoven Airport moeten dit jaar nog een stuk stiller worden om aan de vergunning te voldoen.

Er is werk aan de winkel. Aan het eind van het afgelopen jaar voldeed de luchthaven nog lang niet aan de geluidsnorm die voor dit jaar is afgesproken.

De drie grootste maatschappijen op Eindhoven Airport Ryanair, Wizz Air en Transavia zullen de komende maanden flinke stappen moeten zetten met het inzetten van de nieuwste type vliegtuigen. Ondertussen waarschuwt de raad van commissarissen van de luchthaven voor de mogelijke risico's van veranderend sentiment rondom luchtvaart.

Eind 2023 kreeg Eindhoven Airport opnieuw een vergunning van de luchthaven voor het medegebruik van het militaire vliegveld. De Militaire Luchtvaart Autoriteit is verantwoordelijk voor toezicht op de naleving van de vergunning. Daarin wordt uitgegaan van een vlootvernieuwing van ongeveer 27 procent.

Maar het aandeel van de nieuwe generatie toestellen was zo’n drie maanden geleden nog maar zo’n 17 procent, schrijft Eindhoven Airport in het deze week gepubliceerde jaarverslag.

Op de luchthaven kan vanaf 2030 alleen nog worden gevlogen met de nieuwste generatie toestellen


In de nieuwe vergunning mag Eindhoven Airport wat minder geluid maken dan in de vorige vergunning uit 2022. ‘We zien dit als opnieuw een stap in de vermindering van de geluidsbelasting’, schrijft de luchthaven. Maar dat lijkt op het eerste gezicht een flinke opgave. Zeker omdat Ryanair de komende tijd minder nieuwe toestellen van vliegtuigfabrikant Boeing krijgt aangeleverd dan gehoopt.

Begin deze maand liet de Ierse budgetmaatschappij weten dat Boeing 40 van de geplande 57 Boeing 737 MAX 8200-vliegtuigen kan leveren voor de zomer. Daardoor kan Ryanair in de piekmaanden juli, augustus en september wat minder vliegtuigen inzetten dan gehoopt. De Ieren schroeven het aantal vluchten op sommige bestaande routes iets terug.

Schoner vliegtuig? Dan krijgt maatschappij korting
Om maatschappijen ertoe te bewegen met de ‘jonkies’ in hun vloot naar Eindhoven te komen, stelt de luchthaven hen korting op de havengelden in het vooruitzicht. Daarnaast geldt een korting als de vliegtuigen minder stikstof uitstoten. Eindhoven Airport wijst onder meer op Wizz Air, dat al sinds 2022 met A321neo’s vliegt. Transavia zet deze maand een toestel van dat type in op vluchten naar Nice en Barcelona.

Eindhoven Airport kondigde vorig jaar al een pakket aan maatregelen aan om te verduurzamen. Op de luchthaven kan vanaf 2030 alleen nog worden gevlogen met de nieuwste generatie toestellen. ‘Ambitieuze doelen’, vindt de raad van commissarissen van de luchthaven. ‘De impact van luchtvaart op het klimaat staat steeds meer in de schijnwerpers’, signaleren de toezichthouders in het jaarverslag. Terecht, vinden ze.

‘Sentiment rond luchtvaart is aan het bewegen’
De ‘vlieg-commissarissen’ constateren dat er veel beweging is rondom luchtvaart. ‘We merken dat bij sommige groeperingen in de regio een andere richting voor Eindhoven Airport wordt gewenst dan destijds is afgesproken. Ook landelijk gezien is het politiek-maatschappelijke sentiment rondom luchtvaart aan het bewegen. Dit veranderende sentiment brengt mogelijk risico’s met zich mee voor de langetermijncontinuïteit van de onderneming’.

Om aan het veranderende sentiment tegemoet te komen, kwam Eindhoven Airport vorig jaar met maatregelen. Naast de regels voor vlootvernieuwing mogen privéjets vanaf 2026 niet meer vliegen op de luchthaven. Met het weren van de privétoestellen wil de luchthaven de komende jaren sneller verduurzamen. Dat gaat klimaatactivisten lang niet ver genoeg. Extinction Rebellion gaat zaterdag demonstreren op Eindhoven Airport. Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben daarom besloten hun dienstregeling aan te passen.

Bekijk bericht op "ed.nl "

Reacties op dit bericht

Geplaatst door uden uit veghel

Het moet gewoon over zijn…

Reageren?

Let op! Door het plaatsen van een reactie gaat u akkoord met onze huisregels.