Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vliegtuigen naar Lelystad Airport moeten van minister overal hoger vliegen

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 502 
|
 omroepflevoland.nl - 24-06-2021 
Lelystad_Airport_(aerial).jpg
Lelystad Airport Luchtopname
Credit: Supercarwaar

Vliegtuigen richting Lelystad Airport moeten in de toekomst overal hoger kunnen vliegen. Dat zei demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen donderdagmiddag tijdens een commissievergadering over luchtvaart. In de huidige plannen is dit nog niet mogelijk bij het Overijsselse Lemelerveld. Daar is een strook van dertig kilometer waar vliegtuigen lager, op 1800 meter hoogte vliegen. In de grote luchtvaartherziening van 2024 moet dit probleem volgens de minister opgelost zijn.

Eerder deze week werd al bekend dat delen van het militaire luchtruim opengesteld gaan worden voor vliegverkeer van en naar Lelystad. Mede door deze aanpassing is het volgens Van Nieuwenhuizen mogelijk dat vliegtuigen in een rechte lijn kunnen dalen en stijgen van en naar Lelystad. Voor een gebied met een totale lengte van 1709 kilometer is dit nu geregeld. In de dertig kilometer bij Lemelerveld kunnen vliegtuigen dat nog niet doen. Daar is volgens de minister te veel vliegverkeer van Schiphol en is het daardoor te gevaarlijk om van grote hoogte te dalen.

Toch is de minister blij dat vliegtuigen voorlopig in het overgrote deel van de routes ongehinderd kunnen dalen en stijgen naar Lelystad Airport. Daarmee zijn bijna alle laagvliegroutes verdwenen. Bij deze lage vliegroutes wordt gevreesd voor geluidsoverlast.

Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste vliegtuigen in Lelystad kunnen landen. De Tweede Kamer heeft begin dit jaar het vliegveld controversieel verklaard. Het huidige demissionaire kabinet mag daardoor geen besluit nemen over een eventuele opening van Lelystad Airport.

Bekijk bericht op "omroepflevoland.nl - 24-06-2021"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door 12kwadraat uit Castricum

"Vliegtuigen richting Lelystad Airport moeten in de toekomst overal hoger kunnen vliegen."
In de toekomst en kunnen, dat zijn de twee woorden in de zin die maken dat het gelul voor de bühne is. Alles, ook onzin, blijven framen voor de opening van Lelystad.