Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vliegen, rijden of treinen, wat is gunstig voor een korte stedentrip?

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 799 
|
 ad.nl 
Trein_Eurostar_HvS000.JPG

Door Natasja de Groot

VERGELIJKING

Ondanks de duurdere vliegtickets gaat er voor veel Nederlanders niks boven vliegen. Maar er zijn alternatieven, zoals de auto of trein. Hoe gunstig zijn die eigenlijk voor de portemonnee, het milieu en qua reistijd? We vergelijken vijf populaire bestemmingen voor een weekendje weg in maart: Barcelona, Berlijn, Londen, Parijs en Praag.

Als het gaat om het klimaat is er maar één alternatief: de trein. ,,De trein is by far het meest duurzame vervoersmiddel”, zegt reisexpert Marc van Amsterdam van Stedentrips.nl. ,,Daar kan geen bus, auto of vliegtuig tegenop.” De bus wordt volgens hem sowieso weinig gebruikt voor de korte stedentrips, om die reden laten we dit vervoersmiddel in dit vergelijk even achterwege. ,,En zo schoon is de bus ook weer niet met diesel”, aldus Van Amsterdam.

Lees ook hier: Vliegen binnen Europa wordt fors duurder: hoe verder de vlucht, hoe meer de prijs stijgt

Dat de trein als meest duurzame uit de bus komt, kan voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal beamen. Met de Klimaatwijs op reis tool kunnen reizigers in een oogopslag zien wat hun voetafdruk is. Het verschil is groot: een koppel dat naar Barcelona reist, stoot 800 kilo C02 uit met het vliegtuig, met de auto 600 kilo en met de trein ‘slechts’ 170. Met het vliegtuig naar Parijs komt het uit op 360 kilo CO2, met de auto 190 en met de trein maar 50.

CO2-uitstoot van stedentrips
Reis voor twee personen, per vliegtuig, international trein of (middelgrote) benzineauto* naar verschillende steden in Europa. zie hier.

Met de trein boek je niet alleen milieuwinst, het is bovendien de meest comfortabele manier om te reizen, claimt woordvoerster Mariken Stolk van Milieu Centraal. ,,Je hebt de meeste beenruimte, het is ontspannen, je kunt gemakkelijk je benen strekken en naar buiten kijken. Het is een beleving.” Bijkomend voordeel: je neemt je bagage direct met je mee, dus je hoeft er niet op te wachten en je kunt het niet kwijtraken. Daar kan Schiphol nog een puntje aan zuigen.

Praktisch
Of de trein behalve duurzaam en comfortabel ook het meest praktische transportmiddel is, is de vraag. Voor verre reizen sowieso niet. Ook voor een kort weekendje weg in Europa, blijkt de trein niet altijd gunstig. ,,De trein is een no go als je naar Barcelona of Praag wilt. Qua verbinding, prijs en reistijd is het niet te doen. Dat geldt eigenlijk ook voor de auto”, stelt reisexpert Van Amsterdam.

Die mening deelt Hildebrand van Kuijeren van reisplatform Treinreiziger.nl. ,,Die bestemmingen zijn met de trein voor een weekendje weg niet geschikt.” Zo laat onderzoek van Treinreiziger.nl zien: wie het eerste weekend van maart naar Barcelona met de trein gaat, is 492 (!) euro per persoon kwijt. Met het aantal overstappen valt het mee (twee). Vanuit Amsterdam met de Thalys is het van Gare du Nord met de metro naar Gare de Lyon en daar de TGV naar Barcelona. De reistijd bedraagt bijna twaalf uur. Wie bij Vueling een vliegticket boekt, loopt vijf uur later op de Ramblas in Barcelona en is dan slechts 136 euro per persoon kwijt.

Eeuwigheid
De prijs van een treinkaartje naar Praag valt mee (139,80), maar de reis duurt een eeuwigheid: ruim twaalf uur, met een ruime overstaptijd in Berlijn (bijna twee uur). Tegen de tijd dat je er bent, is het weekend voorbij. Als het gaat om Berlijn heeft de trein milieu- en prijstechnisch de voorkeur: een retourtje Berlijn inclusief zitplaats en grote handbagage kost 85,80 euro, met het vliegtuig is dat het eerste weekend van maart 197,14 euro. Maar een enkele treinreis duurt ruim zes uur. En ook met de auto is het qua reistijd niet erg handig.

,,Maar vanaf eind mei kun je dankzij een nieuwe nachttrein ook ‘s nachts naar Berlijn, waardoor je ‘s ochtends vroeg al kunt aankomen”, vertelt Van Kuijeren, tevens initiatiefnemer van Treinrondreis.nl. Voor de steden Parijs en Londen komt de trein wel duidelijk als winnaar uit de bus. Parijs is altijd al een treinstad geweest, weet de directeur van Stedentrips.nl. Bij zijn reisorganisatie gaat 90 procent van de boekingen met de trein. Als het om Londen gaat, wint de trein volgens hem snel terrein. Mensen zijn milieubewuster geworden, denkt hij.

Wat de prijs betreft kan het wel iets duurder zijn dan het vliegtuig maar het verschil is gering: een retour met de trein vanaf Amsterdam naar Londen is 153,50 euro, vanaf Rotterdam slechts 78 euro. Een retourtje met EasyJet is 68,12 euro. ,,Het voordeel van de trein is dat je meteen in de stad staat, terwijl je anders van het vliegveld nog een transfer moet maken en dat kost al gauw 36,80 voor één persoon’’, voegt Van Kuijeren eraan toe.

Welk vervoersmiddel kies je voor welke bestemming? Klik of tik hier in de interactieve kaart hieronder op een icoontje van een vervoersmiddel om meer info te krijgen.

Reisperiode
Wat het slimst en voordeligst is, hangt volgens de reisexperts af van de reisperiode en de bestemming. Nu hebben we gekozen voor het weekend van 3 tot en met 5 maart, maar wie komend weekend naar Parijs zou willen, betaalt de hoofdprijs met de Thalys. Bovendien zijn alle gunstige reistijden vergeven, dus met een beetje pech is het vertrek pas vrijdagavond en de terugreis zondagochtend vroeg.

In dat geval kan het vliegtuig goedkoper en zelfs gunstiger uitpakken dan de auto. De autorit vanaf Utrecht duurt ruim vijf uur (zonder tussenstops) en de reiskosten (met tolkosten en benzine) gaan richting de 170 euro. Daar komen de parkeerkosten nog bovenop: daar rekenen hotels al gauw 30 euro per dag voor.

Al met al blijft het vliegtuig voor de iets verdere bestemming het gunstige vervoersmiddel. Van Kuijeren: ,,Tenzij je natuurlijk wat langer weggaat. Met de trein naar Praag bijvoorbeeld, dat kan dan een hele belevenis zijn en het is goedkoop. Zeker als je jonge kinderen hebt, want die mogen tot veertien jaar gratis mee.”

Auto
De trein lijkt voor enkele bestemmingen een goede tweede. Dat de auto naar de gekozen bestemmingen het aflegt tegen het vliegtuig en de trein, is volgens de ANWB niet helemaal terecht. ,,De auto blijft natuurlijk het flexibelste vervoersmiddel en het brengt je van deur tot deur. Bovendien is de auto qua kosten interessant als er vier mensen meerijden en je moet niet de kosten en de tijd voor de reis naar Schiphol bij het vliegtuig vergeten”, reageert woordvoerder Markus van Tol. En voegt hij eraan toe: ,,Je hoeft natuurlijk niet naar Barcelona voor een weekendje weg. Je kunt dichter bij huis blijven, of gewoon in Nederland. Er valt genoeg moois te zien.”

We moeten ons afvragen of we verre steden­trips willen volhouden nu het zo duidelijk is dat vliegen zorgt voor grote klimaatim­pact
Mariken Stok van Milieu Centraal


Daar sluit Stolk van Milieu Centraal zich bij aan. ,,We moeten ons afvragen of we verre stedentrips willen volhouden nu het zo duidelijk is dat vliegen zorgt voor grote klimaatimpact. We zouden moeten minderen om de klimaatverandering die nu al gaande is iets af te remmen.”

Bekijk bericht op "ad.nl"

Reacties op dit bericht