Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vliegen in vleugels?

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 936 
|
 AD 
gh_vliegtuig_overvliegend_vliegtuig.jpg

KLM en TU Delft gaan samen werken aan het verduurzamen van de luchtvaart met een nieuw vliegtuigconcept. Bij de Flying-V is er geen romp met daaraan twee vleugels, zoals de huidige vorm, maar heeft het vliegtuig de vorm van de letter V. Dat betekent dat passagiers, het vrachtdek én de brandstoftanks in de vleugels zitten.

Pieter Elbers, president-directeur van de luchtvaartmaatschappij en Prof. dr. Henri Werij, Decaan Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, TU Delft tekenden vandaag op het jaarcongres van de IATA in Seoul het samenwerkingsconcept. Als alles meezit, is er in oktober een prototype op schaal klaar van het nieuwe toestel. Deze wordt aan het publiek gepresenteerd tijdens de KLM Experience Dagen op Schiphol.

Het ontwerp verbruikt door de vorm en een lager gewicht maar liefst twintig procent minder brandstof dan de Airbus A350, het modernste vliegtuig dat de wereld momenteel heeft. ,,Ons uiteindelijke doel: emissieloos vliegen. Deze samenwerking met KLM biedt een geweldige kans om daadwerkelijk verandering teweeg te brengen‘’, aldus Henri Werij.

Passagiersbeleving


Urenlang opgekropt in een vliegtuig zitten hoort er bij, maar ook daar gaan de onderzoekers naar kijken. De passagiersbeleving en hun comfort wordt onderzocht. Zoals het ontwerp nu is, passen er 314 passagiers in het vliegtuig. ,,Maar als het vliegtuig echt gebouwd gaat worden, kunnen er nog andere keuzes gemaakt worden‘’, aldus een woordvoerster van TU Delft. ,,Dichter bij elkaar of juist verder weg. Dat is aan de vliegtuigbouwer.‘’

Bekijk bericht op "AD"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem uit Aalsmeer

Allemaal voor de bühne. Om te kunnen zeggen, 'kijk eens wat wij duurzaam bezig zijn'. Zo'n vliegtuig is er niet voor 2040-2050 (als het er ooit al komt).

Geplaatst door gerard uit castricum

Dat vliegtuig breekt al in stukken bij de allereerste landing. Of je moet het zo stevig - dus zwaar- maken dat het niet eens meer van de grond komt. Dan breekt het ook niet, dat dan weer wel.
Inderdaad. Mooi verhaal voor de Bühne, Maar het komt er nooit.