Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vlaamse regering wil alle regionale Vlaamse luchthavens openhouden

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 821 
|
 luchtvaartnieuws.nl - 24-12-2022 
Euro_banknotes.png

De luchthavens van Antwerpen, Oostende-Brugge en Kortrijk-Wevelgem mogen van de Vlaamse regering toch open blijven, zo schrijft De Tijd. Ondanks dat de luchthavens zonder overheidssteun niet rendabel zijn, mogen ze open blijven vanwege hun maatschappelijke belang.

In een uitgewerkte toekomstvisie tot 2040 voor de regionale luchthavens ziet de regering voor luchthaven Antwerpen een groeiscenario met meer lijn- en zakelijke vluchten. Voor Oostende-Brugge is naast een uitbreiding van het passagiersverkeer ook meer cargoverkeer mogelijk. In een eerder opgestelde kosten-batenanalyse werd een focus op prijsvechters aangeraden.

De kleinere luchthaven Kortrijk-Wevelgem moet zich vooral ontwikkelen als zaken- en trainingsluchthaven. Zeker voor die laatste is het belangrijk dat Vlaanderen investeert in één virtuele verkeerstoren, die het verkeer van een afstand kan regelen. Dat moet de kosten van elke luchthaven drukken, aldus het Belgische medium.

Kosten-batenanalyse
Na een kosten-batenanalyse die de regering al tijden geleden bestelde, waren twijfels gerezen over het voortbestaan van de luchthavens, die zonder overheidssteun niet winstgevend zijn. Het rapport toonde dat een sluiting van de drie luchthavens in 2030 bijna altijd het meest rendabele scenario is voor de maatschappij, omdat de regering dan geen subsidies meer moet geven.

In juli luidde de kritiek dat het rapport geen rekening hield met baten die niet uit te drukken zijn in monetaire termen. Zo zijn de luchthavens nuttig voor vliegopleidingen en defensie en bieden ze uitwijkmogelijkheden bij problemen op Brussels Airport. Die analyse vindt zijn weerslag in de visienota, die elke luchthaven als belangrijk catalogeert voor de opleiding van piloten en luchtvaarttechnici of trainingsvluchten.

Langetermijnvisie
De regering ziet de luchthavens ook als een partner in het vergroenen van het luchtverkeer. Vlaanderen zal studies laten uitvoeren over hernieuwbare en elektrobrandstoffen.

Volgens de regering zijn die ontwikkelingen mogelijk binnen de huidige milieuvergunningen. In 2024 moeten de vergunningen van de drie luchthavens worden vernieuwd. Voor de drie luchthavens samen betaalt de regering volgens de Belgische zakenkrant jaarlijks ruim 200 miljoen euro aan subsidies.

''Het is belangrijk dat er een visie is voor de langere termijn. Dat biedt voor het eerst een perspectief voor de gebruikers van de Vlaamse luchthavens, zoals luchtvaartmaatschappijen en opleidingscentra'', zegt luchtvaartexpert Luk De Wilde tegen De Tijd. "Zij kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling en de verduurzaming van de luchthavens Antwerpen en Oostende. Op federaal niveau ontbreekt een visie op luchtvaart."

Toevoeging redactie vlieghinder.nl
Lees hier: Antwerp Airport blijft open én groeit verder: “Ze pompen geld in een zinkend schip, steken hun kop in het zand”

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws.nl - 24-12-2022"

Reacties op dit bericht