Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Vijf grootste maatschappijen lanceren Europese Airline Association

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 947 
|
 luchtvaartnieuws.nl 
tb-KLM-PH-BQC.jpg

DRIEBERGEN - Op maandag 20 januari lanceren de vijf grootste luchtvaartmaatschappijen van Europa een gezamenlijke Airline Association om hun belangen in de Europese Unie te behartigen. De officiële oprichting vindt plaats op Schiphol, in het bijzijn van EU-transportcommissaris Violeta Bulc en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma.

Voorzitters van de Associatie zijn de vijf CEO’s van Air France-KLM (Alexandre de Juniac), easyJet (Carolyn McCall), IAG (Willie Walsh), Lufthansa (Carsten Spohr) en Ryanair (Michael O'Leary).

Airlines of America
De organisatie, naar het model van Airlines of America, had al per 1 oktober actief moeten zijn, maar de datum hiervoor is uiteindelijk naar 20 januari verschoven.

Samengevat willen de vijf airlines dat Europa luchtvaartregels eenvoudiger en eenduidiger maakt en paal en perk stelt aan de kosten van luchthavens. Ook moet een einde komen aan “onredelijke heffingen” op luchtvervoer, zoals het geval is in het Verenigd Koninkrijk. De geschetste maatregelen moeten leiden tot meer efficiëntie, meer groei en meer banen. Dan kunnen ook de prijzen van vliegtickets omlaag.

AEA en ELFAA
De oprichting van de nieuwe belangengroep vindt plaats buiten bestaande organisaties als AEA en ELFAA om. Het is aan elke airline om te bepalen of ze lid blijven van de bestaande luchtvaartorganisaties in Europa.

“We zijn het over een aantal zaken oneens, maar over tachtig procent van de onderwerpen zijn we het juist wel eens”, zei IAG-topman Willie Walsh in 2015. Daarbij gaat het om onder meer de ontwikkeling van de Single European Sky, de hoge luchthaventarieven en belastingen en het belang van de luchtvaart voor werkgelegenheid. Ook willen de airlines dat de EU maatregelen doorvoert om te voorkomen dat stakende luchtverkeersleiders grote delen van het vliegverkeer lam kunnen leggen. Binnen de nieuwe entiteit willen de ‘Big Five’ een eensgezinde stem richting EU-transportcommissaris Violeta Bulc laten horen.

Golfcarriers
Een heikel onderwerp is de visie op de toegang tot Golfcarriers tot de Europese markten. IAG, deels in handen van Qatar Airways, is pro-Golfcarriers, terwijl Air France-KLM en Lufthansa willen dat de EU actie onderneemt tegen de met overheidssteun gerealiseerde uitbreiding. Het onderwerp Golfcarriers bleef dan ook inhoudelijk onbesproken tijdens de persconferentie.

'Historische bijeenkomst'
Ryanair-topman Michael O’Leary sprak in 2015 al over een “historische bijeenkomst” met de vier collega's waarmee hij doorgaans in de clinch ligt. Volgens de topman van Europa's grootste budgetcarrier speelt de luchtvaartsector een belangrijke rol in het realiseren van werkgelegenheid, met name in Zuid-Europa waar de jeugdwerkloosheid groot is. "We willen een Europees beleid dat pro-luchtvaart is."

De CEO’s dringen naast een efficiëntere luchtverkeersleiding, regulering van luchthaventarieven door de Europese Commissie ook voor het schrappen van belastingen op vliegtickets. Walsh: “Het schrappen van dit soort taxen in Ierland en Nederland heeft tot positieve effecten geleid.”

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws.nl"

Reacties op dit bericht