Vertrouwen in Schiphol ver weg
,,We moeten het vertrouwen terugwinnen.’’ Luchtvaartminister Cora van Nieuwenhoven stelde dat in 2017 bij haar aantreden. Schipholdirecteur Dick Benschop herhaalde het deze week op z’n nieuwjaarsreceptie.
Maar daar blijkt weinig van als je de opstelling van de bewonersgroepen, de gemeenten en de provincies beziet. Eerst zien, dan geloven. Ofwel, eerst de afspraken nakomen en dan gaan we eens praten over meer vluchten op Schiphol.
Onderhandelaar Hans Alders zal eind deze maand met lege handen terugkeren bij de minister. Het is niet gelukt om via het poldermodel afspraken te maken voor de periode 2020 tot 2030. Dat betekent dat de minister zelf met een voorstel moet komen en dat de Tweede Kamer de knoop doorhakt.
Uitbreiden
In 2008 lukte het nog wel om een akkoord te sluiten tussen luchtvaartsector, overheden en bewonersgroepen over een selectieve groei van Schiphol. De nationale luchthaven zou tot eind 2020 geen 580.000 maar 510.000 vluchten (later bijgesteld naar 500.000) per jaar verwerken. De andere 70.000 vluchten zouden naar Eindhoven en Lelystad gaan. Eindhoven zit inmiddels ook vol, Lelystad is nog steeds niet opengegaan. En Schiphol zat al drie jaar eerder aan de grens doordat onbelemmerd elke maatschappij, inclusief vele prijsvechters, kon uitbreiden.
Nu wil de sector alsnog graag doorgroeien naar 580.000 vluchten in 2030 op Schiphol. Tijdens de onderhandelingen werd dat naar beneden bijgesteld naar 525.000 in 2028. Maar dat voorstel is nu alsnog verworpen. De bewoners willen in elk geval tot en met 2023 helemaal geen groei. Ook de Bestuurlijke Regiegroep Schiphol, een samenwerkingsverband van vier provincies en 43 gemeenten, wil voorlopig geen extra vluchten.
Directeur Benschop deed deze week nog een handreiking. „De luchthaven heeft een nieuwe relatie met de omgeving nodig. We moeten uitleggen wat hier gebeurt en welke gevolgen dat heeft voor onze buren en tegelijkertijd luisteren naar wat onze buren vinden en beleven. Een dialoog voeren om dichter bij elkaar te komen. Actief hinder beperken. Tegelijkertijd zijn veel mensen in de omgeving blij met de werkgelegenheid.”
Maar het wantrouwen zit diep. Benschop zal het vertrouwen eerst moeten verdienen, voordat de gemeenten, provincies en bewoners over groei willen praten. Wat willen zij? Allereerst moet het huidige systeem van vliegen volgens afspraak (Polderbaan en Kaagbaan bij voorkeur inzetten) wettelijk worden vastgelegd. Dan kan de inspectie ook optreden bij overschrijdingen. De MilieuEffect-Rapportage moet daarvoor eerst worden vastgesteld, wat nog een hele tour wordt omdat de cijfers nog volop ter discussie staan.
Van selectiviteit is nog niets terecht gekomen, net als het verplaatsen van vakantievluchten naar Lelystad. Ook willen de partijen dat het aantal nachtvluchten van 32.000 naar 29.000 per jaar gaat. Verder moet eerst de veiligheid op Schiphol worden verbeterd volgens de aanwijzingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het wachten is ook nog op de eerste resultaten van een groot gezondheidsonderzoek in de omgeving naar de effecten van ultrafijnstof. Tot slot staat een herindeling van het Nederlands luchtruim in 2023 op de rol, waardoor aanvlieg-routes veranderen.
Ramp
Een stop tot eind 2023 is voor KLM onaanvaardbaar. „Het aantal bestemmingen zal verminderen. Een groot deel van de bedrijven dat zich in Nederland gevestigd heeft, zal dan vertrekken. Een rampscenario”, waarschuwt de KLM. Of de Tweede Kamer daarin meegaat is nog onduidelijk. Volgens de bewoners is er binnen het aantal vluchten nog ruimte om nieuwe bestemmingen te openen, zeker wanneer vluchten naar Brussel worden vervangen door de trein.
Een akkoord komt er deze maand niet, maar het debat over de luchtvaart is nog maar net begonnen.
Frans van den Berg Bekijk bericht op "NHD"
Geplaatst door BS uit Castricum