Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Verkeerde helikopter gebruikt bij berekeningen geluidruimte vliegveld Seppe

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 244 
|
 bndestem.nl - 02-02-2022 
Defensie_nh90-helikopter-boven-kustgebied.jpg

Door Henk den Ridder

De berekeningen voor de geluidsruimte van Breda International Airport (vliegveld Seppe) bij Bosschenhoofd deugen niet, volgens de Partij voor de Dieren. Het onafhankelijke instituut Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum zou de geluidcontouren opnieuw moeten doorrekenen.

De SP-fractie in Provinciale Staten vindt dat ook. Als de provincie vasthoudt aan de berekeningen, betekent dit voor de omwonenden van het vliegveld maar één ding: meer lawaai.

Lees ook: PvdD zet in provincie vraagtekens bij nieuw bestemmingsplan Breda International Airport

De geluidsproductie van de vliegtuigjes en helikopters is aan grenzen gebonden. Die zijn in 2016 vastgesteld na berekeningen. Omdat de Verordening Luchthavenbesluit Luchthaven Seppe komende vrijdag weer op de agenda van de vergadering van Provinciale Staten staat, brengt de PvdD de kwestie andermaal onder de aandacht.

In het nieuwe beleid rond vliegveld Seppe zitten fouten die we eerst moeten herstellen
Anne-Miep Vlasveld, Partij voor de Dieren


,,In het nieuwe beleid rond vliegveld Seppe zitten fouten die we eerst moeten herstellen”, zegt PvdD-Statenlid Anne-Miep Vlasveld. Zij is van mening dat de geluidruimte van Seppe nu groter is, dan waar het vliegveld recht op heeft en zegt: ,,Door het voorstel, waar Provinciale Staten vrijdag over besluiten, stijgt de maximale geluidslimiet op een bepaald punt met zelfs 8 decibel.”

Een andere mening
De fout is in 2016 al gemaakt. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum wees daar toen al op. Volgens het LNR is in het rekenmodel gebruik gemaakt van een verkeerd type helikopter. Ook binnen de Commissie Regionaal Overleg Seppe werden de berekeningen niet breed gedragen. Gedeputeerde Staten deden deze kritiek in 2016 af als ‘een mening'. Gedeputeerde Spierings zei toen een andere mening te hebben.

Opnieuw beoordelen
Vlasveld vindt dat nog steeds ongehoord. Zij en Willemieke Arts van de SP eisen nu in een amendement dat het Lucht- en Ruimtevaartcentrum de berekeningen opnieuw gaat beoordelen. Vlasveld: ,,Als de berekeningen kloppen, ben ik de eerste die vindt dat we als Provinciale Staten over dit voorstel kunnen stemmen.”

Bekijk bericht op "bndestem.nl - 02-02-2022"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

Wanneer gaat de luchtvaartsector met de overheid nu eens op een integere en waarheidsgetrouwe manier met omwonenden, de leefomgeving en het klimaat om? Men blijft maar liegen en bedriegen! We moeten dit niet meer accepteren. De overheid is blijkbaar nog steeds onbetrouwbaar.

Een gang naar de rechter wordt steeds noodzakelijker!

Geplaatst door 12kwadraat uit Castricum

Geheel in de NL stijl de boel belazeren. Goed voorbeeld (Schiphol/Lelystad), doet goed volgen.

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Zet hier in Wijk aan Zee maar een Db meter! Iedere dag komt er een helikopter van Heli Holland 6 tot 8 x per dag over gieren. Durf te wedden dat die DB hoger uitslaat als hier een 747 overkomt. Tel daar de CHC helikopters en die van defensie en de hulpdiensten er bij op en je zit zo op 15 helikopters hier……gaat echt nergens meer over !